Dolar 45,9165
Euro 53,5809
Altın 6.653,95
BİST 13.772,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 24°C
Açık
Çanakkale
24°C
Açık
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 28°C
Çar 26°C

Şok Görüntüler: Çanakkale Sularında 225 Kilo Yasak Vatoz ve Yüzlerce Kilo Çinekop Avlandı! İşte Ekiplerin Baskınından Detaylar

Balık avı denetimleri Çanakkale’de sıklaştı! Boyu küçük 300 kg çinekop ve yasak 225 kg Vatoz’a el konuldu. Kuralsız avcılara 113 bin TL ceza kesildi.

Şok Görüntüler: Çanakkale Sularında 225 Kilo Yasak Vatoz ve Yüzlerce Kilo Çinekop Avlandı! İşte Ekiplerin Baskınından Detaylar
3 Aralık 2025 10:35
77
A+
A-

​Çanakkale sularında denizlerimizin geleceği için alarm zilleri çalıyor! Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol ekipleri, yasa dışı avcılığı önlemek amacıyla denetimlerini sıklaştırdı. Son bir haftada gerçekleştirilen 120 kontrol neticesinde, denizlerimizin biyolojik çeşitliliğini doğrudan tehdit eden vahim tablolar ortaya çıktı. Avlanması tamamen yasak olan 225 kg Vatoz balığı (Raja clavata) ve neslinin devamı için avlanma boyu sınırının altında kalan 300 kg minik Lüfer (çinekop) balığına el konuldu. Canlı yakalanan bir adet İstakoz’un hemen denize iade edilmesi ise çevre hassasiyetini gösterdi. Denetimlerin, denizlerimizin ekosistemini koruma adına aralıksız devam edeceği belirtildi.

525 kg balık yakalandı, 113 bin TL ceza uygulandı

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü koordinesinde Çanakkale genelinde yürütülen su ürünleri avcılığı denetimleri hız kesmeden devam ediyor. Sürdürülebilir balıkçılığın korunması amacıyla Kuzey Ege Denizi, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi başta olmak üzere il genelindeki birçok noktada kapsamlı kontroller gerçekleştirildi. Bir hafta içerisinde yapılan 120 denetim sonucunda toplam 525 kilogram su ürününe el konulurken, 113 bin lira tutarında 3 idari para cezası uygulandı.

Geniş çaplı denetim: Denizden karaya her nokta mercek altında

Denetimler kapsamında yalnızca denizler değil, karaya çıkış noktaları, balık nakil vasıtaları, su ürünleri toptan ve perakende satış yerleri ile soğuk hava depoları da titizlikle kontrol edildi. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, sürdürülen çalışmaları gece-gündüz demeden yürütüyor.

Su ürünlerinde asgari avlanma boyu, yasak tür avcılığı, zaman yasakları, belge kontrolleri ve nakil şartları gibi pek çok başlık titizlikle denetlenerek kuralsız avcılığın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Ele geçirilen balıklar: Çinekop ve vatoz dikkat çekti

Son bir haftalık denetimlerde asgari avlanma boyu olan 18 cm’in altında bulunan 300 kilogram lüfer (çinekop) ele geçirildi. Aynı zamanda avlanması tamamen yasak türler arasında yer alan 225 kilogram vatoz balığı (Raja clavata) tespit edilerek el konuldu.

Ekipler, yasadışı avcılığı engellemek için balık türlerinin boy ve korunma durumlarını anlık olarak kontrol ederek sürdürülebilirliği tehdit eden faaliyetlerin önüne geçiyor.

Zaman yasağında avlanan istakoz denize iade edildi

Denetimlerde ayrıca zaman yasağı kapsamında avlanmaması gereken 1 adet istakoz da bulundu. Canlı olduğu belirlenen istakoz ekipler tarafından doğal yaşamına geri dönmesi sağlanarak denize iade edildi.

Su ürünlerinin üreme döngülerini korumak amacıyla uygulanan zaman yasaklarının ihlali, ekosisteme en büyük zararı veren unsurlar arasında yer alıyor. Bu nedenle bu tür tespitlerde ekipler tarafından hızlı ve yerinde müdahalede bulunuluyor.

İdari yaptırımlar: 113 bin TL para cezası kesildi

Gerçekleştirilen 120 denetim sonucunda toplamda 113 bin TL tutarında 3 adet idari para cezası kesildi. Kurallara uymayan kişi ve işletmelere uygulanan cezaların yanı sıra el konulan su ürünlerinin yasal mevzuat kapsamında değerlendirilmesi sağlanıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, cezai yaptırımların artarak süreceğini ve kuralsız avcılığın önüne geçmek için kararlılıkla çalışıldığını belirtiyor.

Denetimler sürdürülecek: “Denizlerimizin geleceği için mücadeleye devam”

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, denetimlerin aralıksız şekilde devam edeceği vurgulandı. Açıklamada, su ürünleri kaynaklarını korumak, sürdürülebilir balıkçılığı desteklemek ve gelecek nesillere sağlıklı denizler bırakmak için çalışmaların aynı kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi.

“Denizlerimizin geleceğini tehdit eden yasadışı ve kuralsız avcılığı önlemek için denetimlerimiz aralıksız devam edecektir.” ifadelerine yer verilen açıklamada, vatandaşlara da bilinçli tüketim çağrısı yapılarak özellikle avlanma boylarına ve yasaklı türlere dikkat edilmesi istendi.

Sürdürülebilir balıkçılık için kararlılık sürüyor

Çanakkale, Türkiye’nin en önemli su ürünleri merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Bu nedenle bölgedeki denetimler hem balık popülasyonlarının korunması hem de balıkçıların emeğinin karşılığını alabilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Yetkililer, yasa dışı avcılığı tespit etmek için teknolojik takip sistemleri, sürekli saha kontrolü ve vatandaş ihbar hatlarıyla etkin bir mücadele yürütüldüğünü belirterek tüm paydaşları kurallara uymaya davet ediyor.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.