G-K56EEPN7QD
Dolar 34,7503
Euro 36,6021
Altın 2.953,91
BİST 9.838,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 12°C
Çok Bulutlu
Çanakkale
12°C
Çok Bulutlu
Sal 13°C
Çar 13°C
Per 13°C
Cum 13°C

Hapşırırken dikkatli olun, fıtık olabilirsiniz!

Hapşırırken dikkatli olun, fıtık olabilirsiniz!
8 Aralık 2022 12:10
A+
A-

Hapşırdınız ya da hastasınız istifra ettiniz. Kendinizde ani bir güç kaybı ve acı hissederseniz fıtık olmuş olabilirsiniz. Bunun temel nedeni, aşırı zorlanma ve yüksek basınç hissiyle boyun bölgesinde diskin etrafındaki ligamanın yırtılması ve fıtıklaşmasıdır. Şiddetli bel ve bacak ağrısı hissedebilir, kuvvet kaybı yaşayabilirsiniz. Hastanın kuvvet kaybını anlayabilmesi için kaybın yüzde 50 olması gerektiğini belirten Medline hekimlerinden Dr. Ferit Şeyhzade, yüzde yüz güç kaybı olduğunda kişinin zaten felç yaşayacağını ifade ediyor ve ekliyor: ‘Her bel fıtığı felç olmaz ancak nadir durumlarda aksi de olabilir.’

Hastada kuvvet kaybı ilerlerse hastanın daha sonraki yaşantısında ciddi problemlere yol açabileceğini, ‘düşük ayak’ dediğimiz halk arasında felç denilen sorunu beraberinde getirebileceğini söyleyen Dr. Şeyhzade mikrocerrahi yöntemiyle bel fıtığı ameliyatını gerçekleştirildiğinde hastanın günlük yaşamına dönebileceğini ifade ediyor.

Hapşırma veya kusmadan kaçılamasa da devamında gelen ağrı ve kuvvetsizlik ihtimallerinin ciddiye alınması gerektiğini belirten Dr. Şeyhzade, ağır yük kaldırırken daha dengeli hareket edilmelidir, diyor.

Hapşırma veya kusma sonrasında çok şiddetli bel ağrısı, bacak ağrısı, bacakta kuvvetsizlik ve uyuşukluk gibi durumlar olduğu zaman ‘bunlar geçebilir’ diye düşünülmemeli ve beyin cerrahına başvurulması gerektiğini söyleyen Dr. Şeyhzade, tedavi içinse şunları ekliyor: “Öncelikle boynunuza ağır ve dengesiz zorlanmalar yaşatmayın, ters hareketlerden ve örneğin spor yaparken ağır güç denemeleri yapmaktan kaçının. Boyun kütlemesi denilen hareketi ise denemeyin, tehlikeli sonuçları olabilir. Sakin hareketlerle boyun egzersizleri yapın. Özellikle masa başı işlerde çalışan ve yoğun bilgisayar kullanan kişilerin boyun sağlığı için yumuşak hareketlerle yapılan egzersizleri önerilir.” 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.