G-K56EEPN7QD
Dolar 34,5161
Euro 36,1750
Altın 3.003,22
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 12°C
Açık
Çanakkale
12°C
Açık
Pts 12°C
Sal 15°C
Çar 16°C
Per 18°C

Yerel Kalkınma Birimi ve Tohum Sandığından Afet Bölgesine Atalık Tohum ve Viyol Desteği

Yerel Kalkınma Birimi ve Tohum Sandığından Afet Bölgesine Atalık Tohum ve Viyol Desteği
15 Mart 2023 15:03
A+
A-

Çanakkale Belediyesi bünyesinde hizmet veren Tohum Sandığında üretilen atalık tohumlar ve yanı sıra hazırlanan viyoller, Çanakkale Yerel Kalkınma Derneği ile yürütülen dayanışma kapsamında afet bölgesi olan Hatay Samandağ’ın çeşitli köylerine gönderilecek.

Çanakkale Belediyesi Tohum Sandığında gerçekleşen programda konuya ilişkin bir açıklama yapan Çanakkale Yerel Kalkınma Derneğinden Yaprak Aydın, “Yaşadığımız afet nedeniyle özellikle Hatay Samandağ’da sahip olduğumuz arkadaşlarımız aracılığıyla o bölgeye uzun süredir özellikle yerel üreticilere tohum, tarımsal vb desteklerin ulaşamadığı bilgisini aldık. Haliyle bu duruma nasıl destek olabiliriz diye düşündüğümüzde yine hali hazırda iletişimde olduğumuz arkadaşlarımız bize, o bölgeye özellikle İzmir’den 200 bin fidanın gittiği haberini verdi. Biz de bu konuda daha önceden de iletişimde olduğumuz sizlerle irtibata geçtik. Oradaki üreticilerin sosyal ve ekonomik hayata katılabilmeleri amacıyla dışarıdan devamlı bir gıda takviyesi yerine, sürdürülebilir bir hayat, kendi ürünlerini kendilerinin üretebilmesi için elinizdeki tohumlardan ve üretim için gerekli malzemelerden rica ettik. Siz de kabul ettiniz, bunun için çok teşekkür ederiz” dedi.

Programda bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay da “6 Şubat 2023 tarihinde Anadolu coğrafyası tarihin en büyük afetlerinden birini yaşadı. 11 ilde hissedilen bir deprem, on binlerce can kaybıyla sonuçlandı. Binlerce konut yıkıldı. Burada tahrip olan yalnızca konut alanları değil, tarımsal üretimde de ciddi bir kayıp yaşanacağını düşünüyoruz. Bu bölgeler aynı zamanda tarımsal üretim bölgeleri. Yıkımla birlikte insanlar tarımsal üretim araçlarını da kaybetti. Büyük bir göç yaşandı, insanlar yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı. Bir üretim açığı oluşacağını ve bunun da Türkiye’nin tarımsal üretimine etkisi olacağını düşünüyorum. Bu noktada gerek biz Çanakkale Belediyesi olarak, diğer belediyelerimiz, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerle çok ciddi ve büyük bir dayanışma örneği gösteriyoruz. Buradan emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bizler de bu dayanışma ağının bir parçası olduk. Bölgeye ilimizin ve bölgemizin Atalık tohumlarını çoğalttığımız Tohum Sandığımızdan genetik miraslarımız olan tohumlarımız ve viyoller gidecek. İlk defa bu genetik miras, dayanışmanın bir parçası olarak farklı bir bölgeye gidecek. 20 bine yakın tohum ve 250 viyol bölgeye ulaştırılacak. Genetik miras taşınmakla birlikte, ayrıca toprakla uğraşmak da bölge insanına terapi olacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Dayanışma ile birlikte Çanakkale Belediyesi Tohum Sandığından afet bölgesi olan Hatay Samandağ’ın çeşitli köylerine domates, biber, patlıcan ve kabak olmak üzere bölgenin genetik mirasını taşıyan yaklaşık 20 bin tohum ve 250 viyol, bölgeye ulaştırılacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.