G-K56EEPN7QD
Dolar 34,2714
Euro 37,4959
Altın 2.928,60
BİST 8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 22°C
Çok Bulutlu
Çanakkale
22°C
Çok Bulutlu
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 23°C
Çar 19°C

Zeytinin yağa dönüşme zamanı

Zeytinin yağa dönüşme zamanı
16 Kasım 2020 14:33 | Son Güncellenme: 17 Kasım 2020 09:45
A+
A-

Kuzey Ege’de hasat edilen zeytinler, pek çok köy ve işletmede geleneksel yöntemlerle yağa dönüştürülüyor. Çiftçilerin elle topladığı zeytinler, yıkama, kırma, pres işlemlerini gördükten sonra suyu ve yağı birbirinden ayrıştırılıyor. Şafakta kalkıp yollara düşen çiftçiler, hasat mevsimi süresince bu rutini yaşamaya devam ediyor.

Bölge ve iklim kuşaklarının kesişme noktasındaki coğrafi konumuyla birçok tarım ürününün yetiştiği Çanakkale’nin Geyikli beldesinde, zeytinlerin yağa dönüşüm yolculuğu başladı.

Geyikli’de sabahın ilk ışıklarıyla toplanan zeytinler, zeytinyağına dönüştürülmek üzere fabrikalara taşınıyor.

Yapraklarından ve dal parçalarından ayrılıp yıkanan zeytinler, kırma ve ezme işlemlerlerine tabi tutuluyor. Zeytin, hamur kıvamına getiriliyor. Ardından yoğrulma ünitesine alınan bu hamur, presleniyor ve yıkanıyor.

Bu işlem sırasında, ürünün kara suyu ve hamur, birbirinden ayrılarak yağ ortaya çıkıyor. Elde edilen zeytinyağ filtre edilerek içerisindeki partiküller tekrar ayrıştırılarak süzülüyor. Zeytinyağı bu işlemden sonra pamuk filtrelerden geçirilerek krom tanklara alınıp şişelenmeye hazır hale getiriliyor.

Şişe ve teneke kutulara konulan zeytinyağı, pazarlanarak sofralardaki yerini alıyor.

Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu bölgedeki zeytin üreticisinin modern tarım cihazlarından da faydalandığını belirterek; ” Kazdağlarından gelen oksijen, Ege denizinin meltemi ile buluşuyor ve bölge zeytinimiz eşsiz kıvamını alıyor. Rekolte bu sene oldukça yüksek. Toplanan zeytinler gerek TARİŞ’e gerekse bölgemizdeki özel sektör fabrikalara getiriliyor ve zeytinyağ oluyor. Geyikli bölgesi Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezi. Coğrafi işaret alabilmek için Ezine Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Belediye olarak gerekli girişimleri başlattık. Üreticimizin yanında olabilmek adına bizlerde çalışma yürütüyoruz. Bereketli bir sezon umarım hep artarak devam eder.” Dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.