G-K56EEPN7QD
Dolar 34,2714
Euro 37,4959
Altın 2.928,60
BİST 8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 22°C
Çok Bulutlu
Çanakkale
22°C
Çok Bulutlu
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 23°C
Çar 19°C

1915 Çanakkale Köprüsü’nde tabyeler yerleştirilmeye başlandı

1915 Çanakkale Köprüsü’nde tabyeler yerleştirilmeye başlandı
4 Ağustos 2020 15:15
A+
A-

Türkiye’nin vizyon projelerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımı aralıksız devam ederken, çalışmalarda zaman kaybından tasarruf edecek olan itme-sürme tekniği kullanılmaya başlandı.

İtme-sürme yöntemiyle iki tabye yerine yerleştirildi.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün toplam uzunluğu; 2.023 m orta açıklık ve 770’er m yan açıklıklar ile birlikte 3.563 m olup, 365 ve 680 m’lik yaklaşım viyadükleri ile beraber 4.608 m olması öngörülmekte. Köprü tabliyesi 45,06 m genişlikte ve 3,5 m yükseklikte ikiz tabliye olarak planlanmış olup, kule temelleri Asya tarafında -45 m, Avrupa tarafında ise -37 m derinlikte iyileştirilmiş deniz tabanına serbestçe oturacak. Çelik kule yüksekliği 318 m olan köprü, 2×3 şeritli olarak trafiğe hizmet edecek.
Asma köprünün en önemli yapı elemanlarından biri olan Kule Keson temellerinin kuru, ıslak havuzdaki imalat çalışmaları tamamlanmış, Avrupa Kule Keson Temeli 10 MAYIS 2019 tarihinde, Asya Kule Keson temeli ise 25 MAYIS 2019 tarihinde yüzdürülerek nihai konumlarına batırıldı.
İlki 01 Ağustos 2019 tarihinde olmak üzere toplamda 32 adet çelik kule bloğundan oluşan her iki kulede, son blokların montajı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Video Konferans, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil KARAİSMAİLOĞLU’nun katılımları ile 16 Mayıs 2020 Cumartesi günü gerçekleştirilmişti ve 318 metreye ulaşıltı. Her iki kulede kaynak çalışmaları devam etmekte olup, kule semerleri ve üst bağ kirişinin montaj çalışmaları tamamlandı.
Köprünün, Avrupa ve Asya Ankraj bloklarında imalatlar %99 oranında tamamlandı.

Ana Kablo, Askı Halatı ve Tabliye İmalatları ilgili fabrikalarda devam etmekte.
İtme – sürme yöntemi ile yapım çalışmaları devam eden Asya yaklaşım Viyadüğünün 26,9 m lik ilk bölümünün itme – sürme işlemi tamamlandı.
1915 Çanakkale Köprüsü’nün de bünyesinde yer aldığı 101 km’lik Malkara-Çanakkale Otoyolu, tamamlandığında İstanbul’u Çanakkale’ye ve sonrasında Kuzey Ege’ye bağlayacak olup, ülkemizin prestij projeleri arasında yer almaktadır.
Projenin 18 Mart 2022 tarihinde tamamlanarak işletmeye açılması hedeflenmektedir.
5.195 personel ile birlikte 914 adet iş makinesi çalışmakta.

Avrupa’da 1960’lı yılların başında kullanılmaya başlanan itme-sürme yöntemi Türkiye’de de genellikle köprü yapımlarında tercih edilen bir yöntem. İtme-sürme yöntemiyle hem zaman kaybının önüne geçilirken, hem de yerinde üretim yapılmış oluyor.Türkiye’nin vizyon projelerinden 1915 Çanakkale Köprüsü’nde aralıksız devam eden çalışmalarda itme-sürme tekniği kullanıldı. Dünya çapında birçok uygulamaları bulunan itme sürme yöntemi (Incremental Launch MethodILM) ülkemizde de kullanılmaya başlanmış bir köprü yapım yöntemi. Bu yöntem ile köprü tabliyesi tek kalıp kullanılarak, vadinin bir kenarında dökülmekte ve itilmektedir. Önce ayakların inşa edilmesi ile başlayan üretim, sabit kalıp sahasının kurulması ile devam eder. Ardından, tabliye birbiri ardına dökülerek, kalıptan itilir. Köprü ayaklarında, kayıcı mesnetler kullanılarak itme sırasındaki sürtünme kuvvetleri azaltılır. Tabliye açıklıkları genelde 40 m – 60 m arasında değişmekte, uzunlukları 700 m – 800 m’ye varan sürekli tabliyeler oluşmaktadır. İnşaat süresinin kısalması, hiperstatik sürekli tabliye ile malzeme miktarlarındaki azalma, mesnet sayısının ve genleşme derz sayısının azalması, bu metodun sağladığı en büyük ekonomik faydalardır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.