Üzen’den iklim değişiliği uyarısı
İklim değişikliği dünyanın her kesimini ciddi biçimde etkiliyor. Bu noktada en çok etkilenen sektör olarak ilk aklımıza tarım geliyor. Bilindiği üzere bahar aylarında yağışlar yurt genelinde beklenen düzeyde gerçekleşmedi. Özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hububat verimi tehdit altında.
İşte bu konuya Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde olası fiyat artışlarına karşı gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.
S.Kaya Üzen şunları söyledi: 2020-2021 üretim yılında 1 Ekim-31 Mart 2021 döneminde ülke ortalaması olarak düşen yağışlar uzun yıllar ortalaması ve geçen yıl yağışlarının altında gerçekleşmiştir. Bu dönemde (1 Ekim-31 Mart 2021) Marmara Bölgesinde yağışlar uzun yıllar ortalamasına ve geçen yıla göre sırasıyla normaller civarında ve %37 artma, Ege Bölgesinde %15 azalma ve %8 artma, Akdeniz Bölgesinde %22 ve %31 azalma, İç Anadolu Bölgesinde %27 ve %22 azalma, Karadeniz Bölgesinde %22 ve %10 azalma, Doğu Anadolu Bölgesinde %20 ve %16 azalma, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde %28 ve %40 azalma olmuştur.
Türkiye’de sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle son 50 yılın en sıcak 3. kış mevsiminin yaşandığına dikkat çeken Başkan Kaya Üzen, “Türkiye buğday ekilişinin tek başına %38’ini oluşturan İç Anadolu Bölgesinde 1 Ekim-31 Mart 2021 arasında 174 mm yağış alındığını, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile birlikte en fazla yağış düşüşü kaydedilen bölge olduğunu belirtti. Nisan-Mayıs yağışlarının durumunun belirleyici olacağını belirten Kaya Üzen %7 civarı bir rekolte düşüşü şimdiden beklenebilir görülmektedir.” dedi.
Marmara Bölgesinin ise en iyi durumda bölge olduğuna dikkat çeken Başkan Üzen “bölgemizde uzun yıllar civarında olan toplam yağış, geçen üretim yılının oldukça üzerinde olmuştur. Ancak yazlık tabiatlı bazı buğday çeşitlerinin özelikle Edirne civarında Mart ayı soğuklarından önemli ölçüde etkilenmesi dikkat çekmektedir. Bölgede mevsimin geri kalanında dramatik bir kuraklık olmazsa uzun yıllar düzeyinde bir buğday rekoltesi olacağı tahmin edilmektedir” dedi.
Başkan Üzen devamla Marmara ve Ege Bölgesi dışındaki bölgelerde meteorolojik ve hidrolik kuraklık (yer altı ve yer üstü su seviyelerinde önemli düşüşler) yaşandığı, buğday için tarımsal kuraklık riskinin devam etiği, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Nisan-Mayıs yağışlarının izlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Başkan S.Kaya Üzen son olarak ” içinde bulunduğumuz pandemi döneminde dünyada emtia fiyatlarının artış eğilimini sürdürmesi ve tahıl ürünlerinin ülkemizdeki tüketimi karşılamaya yetmeyecek miktarda azalması; önümüzdeki süreçte yeni fiyat artışlarının yaşanmasına yol açabilir. Olası fiyat artışlarının önüne geçebilmek için çok geç olmadan ivedi bir şekilde önlem alması ve gerekli hazırlıkların yapılması kritik önem taşımaktadır” dedi.