G-K56EEPN7QD
Dolar 34,4782
Euro 36,1904
Altın 2.955,91
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 21°C
Parçalı Bulutlu
Çanakkale
21°C
Parçalı Bulutlu
Cum 20°C
Cts 10°C
Paz 12°C
Pts 14°C

Özgür Ceylan:” Çiftçinin sırtındaki en büyük yük saray iktidarı”

Özgür Ceylan:” Çiftçinin sırtındaki en büyük yük saray iktidarı”
19 Ocak 2021 18:28
A+
A-

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Lâpseki ve Yenice’de köyleri ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, saray iktidarının uyguladığı tarım politikaları ile tarımı ve çiftçinin sonunu getirdiğini ileri sürerek, “Yine ithalat kotaları sıfırlanıyor. Ekim ayından 31 Aralık’a kadar buğdaya, mahlut, arpa ve mısır ithalatında uygulanan gümrük vergisi sıfırlanmıştı. 17 Aralıkta yeni kararname çıkardılar, hububatta ithalat harçları bu kez 30 Nisan’a kadar sıfırlandı. Saray iktidarının tarımı destekleme gibi bir çabası olduğunu söylemek abesle iştigaldir. Çiftçinin sırtındaki en büyük yük şüphesiz Saray iktidarıdır” diye konuştu.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Lapseki ve Yenice’de köyleri ziyaret ederek çiftçilerin sorunlarını dinledi. Özgür Ceylan, iktidarın tarım politikalarını ağır bir dille eleştirerek, “Saray İktidarı çiftçinin sırtındaki en büyük yüktür” diye konuştu. Özgür Ceylan, Ekim ayında Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile makarnalık durum buğday, adi buğday, kızıl buğday, mahlut, beyaz arpa, matlık arpa ve mısır ithalatında uygulanan gümrük vergisi 31 Aralık’a kadar sıfırlandığını hatırlattı. CHP Milletvekili Özgür Ceylan, 17 Aralıkta Resmi Gazetede yayınlanan yeni bir Cumhurbaşkanlığı Kararı ile de buğday, karabuğday, arpa, darı, cin mısırı, kinoa ve kırık pirinç gibi hububat ürünleri ithalatında gümrük vergisi 30 Nisan 2021’e kadar yeniden sıfırlandığını söyledi.

İktidar Harcı Değil Köylüyü, Çiftçiyi, Tarımı Sıfırlıyor

Özgür Ceylan Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “20/12/1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan ithalat rejim kararının 1 sayılı ekinde yer alan 10. fasıldaki tablonun sonunda yer alan dipnot “Gümrük vergisi 30/4/2021 tarihi sonuna kadar (bu tarih dahil) %0 olarak uygulanır” olarak değiştirildi” dedi. Özgür Ceylan, “Saray iktidarı ithalat rejiminin bir ekindeki bilmem kaçıncı fasıldaki tablonun altındaki dipnottaki yüzde 20’yi, yüzde 0 yapıyor sadece. Sıfırlıyor yani. Ama bu sıfırlamayla iktidar harcı değil köylüyü, çiftçiyi, tarımı sıfırlıyor” dedi.

Özgür Ceylan Lâpseki’nin Dişbudak, Beypınarı ve Çataltepe köyleri ile Yenice’nin Pazarköy ve Koruköyü ziyaret etti. Özgür Ceylan, Lâpseki’de ilçe örgütünü ziyaretinin ardından, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, İl Genel Meclisi Üyesi Ali Özkan Aldemir ve ilçe yöneticileriyle birlikte köy ziyaretleri gerçekleştirdi. Dişbudak Köyü’nde İl Genel Meclisi tarafından gerçekleştirilen hizmetleri yerinde inceleyen Özgür Ceylan ve beraberindekiler, ardından Beypınarı ve Çataltepe Köylerini ziyaret etti. Özgür Ceylan Yenice ilçesinde de İlçe Başkanlığının ardından İlçe Başkanı Bülent Çakmak, İl Genel Meclisi Üyesi Erdal Güler ve İl Yöneticisi Mehmet Gerçek ile birlikte Pazarköy ve Koruköyü ziyaret etti.

İhracat 77,6 Milyar İthalat 104,6 Milyar Dolar
CHP Milletvekili Özgür Ceylan ziyaretlerinde tarım ihracatımızın toplamının 77,6 milyar dolar olduğunu, ithalata ödediğimiz rakamın ise 104,6 milyar doları bulduğuna dikkat çekerken “Türkiye de son dönemde Trakya’nın 3 katından fazla tarım alanı kaybedilmiştir. Tarımsal üretimin artırılması için hasat dönemlerinde ithalat harçlarını sıfırlayan anlayışın terk edilmesi gereklidir” dedi. Özgür Ceylan girdi maliyetleri ve borçlanmaya bağlı olarak çiftçinin üretimden el çektiğini belirterek, “2003 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) 2 milyon 765 bin 287 kişi kayıtlı iken, 2019 yılında bu rakam 2 milyon 83 bin 22 kişiye düştü. 682 bin üretici artık tarlaya, bağına bahçesine uğramıyor” diye konuştu.  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.