G-K56EEPN7QD
Dolar 33,9903
Euro 37,8443
Altın 2.821,37
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 27°C
Yağmurlu
Çanakkale
27°C
Yağmurlu
Sal 26°C
Çar 26°C
Per 25°C
Cum 25°C

Çanakkale Savaşları Enstitüsü’nden Tarihe Işık Tutan İki Dev Eser

Çanakkale Savaşları Enstitüsü, kuruluşunun 6’ncı yıl dönümü ve 10 Ağustos
Anafartalar Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümü anısına Çanakkale Savaşları’nda Türk
literatürüne büyük katkı sağlayan iki dev eser hazırladı.
1915 yılına ait birinci el askerî kaynak olan bu eserler, içerisinde yer alan tarihsel
verilerle Çanakkale Savaşları ile ilgili bilinmeyen veya yanlış bilinen konuları ortaya
çıkarıyor. Aradan geçen 100 yıldan fazla süre sonra bu askerî belgeler, tozlu raflardan ilk kez
gün yüzüne çıkıyor.

Çanakkale Savaşları Enstitüsü’nden Tarihe Işık Tutan İki Dev Eser
7 Ağustos 2024 12:03
A+
A-

Çanakkale Savaşları Enstitüsü, kuruluşunun 6’ncı yıl dönümü ve 10 Ağustos Anafartalar Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümü şerefine, Türk literatürüne önemli katkılar sunan iki prestijli eser yayımladı. Bu eserler, 1915 yılına ait birinci el askerî kaynakları içermekte ve Çanakkale Savaşları hakkında bilinmeyen ya da yanlış bilinen birçok konuyu gün yüzüne çıkardı. Çanakkale'nin Haberleri

Anafartalar Grubu’nun Kritik Günleri ve Atatürk’ün Emirleri

Bu dev eserlerden ilki, “Harp Ceridelerine Göre Çanakkale Savaşlarında Anafartalar Grubu” adını taşıyor ve Buğra Terzi tarafından yayına hazırlandı. İki cilt ve 1.537 sayfadan oluşan bu eser, Anafartalar Grubu Kumandanı olarak Miralay Mustafa Kemal Bey’in (Atatürk) 8 Ağustos 1915’teki kritik göreve atanma sürecini ve sonrasındaki faaliyetlerini detaylandırıyor. Atatürk’ün ilk kez yayımlanan emirleri ile birlikte, Çanakkale cephesindeki askerî stratejilere dair yeni ve rafine bilgiler sunuyor.

3. Kolordu’nun Muharebe Günlükleri

İkinci eser ise, “Harp Ceridelerine Göre Çanakkale Savaşlarında 3. Kolordu (Kuzey Grubu)” başlığını taşıyor ve Murat Karataş, Buğra Terzi, Didem İlkem Terzi tarafından yayına hazırlandı. İki cilt ve 729 sayfadan oluşan bu eser, 3. Kolordu’nun 1914-1916 yılları arasında Çanakkale cephesindeki savunma faaliyetlerini ve muharebe günlüklerini içeriyor. Özellikle Arıburnu-Kanlısırt ve Conkbayırı-Kocaçimentepe Muharebeleri ile ilgili önemli bilgiler sunan bu eser, 3. Kolordu’nun üstün hizmetlerini detaylandırıyor.

Tarih Araştırmacıları İçin Vazgeçilmez Kaynaklar

Çanakkale Savaşları Enstitüsü tarafından yayımlanan bu eserler, tarih araştırmacıları için vazgeçilmez bir kaynak niteliğinde. Çanakkale Valiliği, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı, Akıncı Taktik AŞ ve Esetron firmalarının katkılarıyla yayımlanan bu prestijli eserler, Türk ve yabancı araştırmacıların kütüphanelerinde mutlaka yer almalı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.