G-K56EEPN7QD
Dolar 34,4916
Euro 36,2572
Altın 2.963,26
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 21°C
Az Bulutlu
Çanakkale
21°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 9°C
Paz 12°C
Pts 13°C

“Damlaya Damlaya Çeltik Olur” projesi kapsamında tarla günü düzenlendi

“Damlaya Damlaya Çeltik Olur” projesi kapsamında tarla günü düzenlendi
12 Ekim 2022 10:27
A+
A-

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında kabul edilerek finanse edilen % 75 devlet, % 25 üretici katkılı “Damlaya Damlaya Çeltik Olur” projesi kapsamında Çanakkale’nin Biga İlçesi Geyikkırı köyünde Tarla Günü düzenlendi.

Çeltik Tarla Gününe Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, , Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, Şube Müdürleri, köy muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ “Damlaya Damlaya Çeltik Olur” projesi hakkında yaptığı açıklamasında; ” Dünyada çeltik insan besini olarak ciddi bir öneme sahiptir. Çanakkale genelinde 2021 yılında 120 bin da alandan 100 bin ton civarında bir ürün elde edilmektedir. Çok ciddi bir rakam. Türkiye’de çeltik üretiminde 4.sıradayız.

Proje ile çeltik yetiştiriciliğinde klasik tava sulama yöntemi yerine damla sulama yöntemi kullanılarak;  % 50 den fazla su tasarrufu sağlamak, su kısıtından dolayı çeltik ekim alanlarının arttırılmasının önündeki engeli kaldırmak, kuraklığın olduğu yıllarda çeltik ekim alanlarının daraltılmasının önüne geçmek, aşırı sudan dolayı toprağın biyolojik yapısının bozulmasının önüne geçmek, yer altı sularının kirlenmesini önlemek, bir yılda aynı alanda birden fazla ürün yetiştirmeyi amaçladık. Eğimli arazilerde dahi çeltik yetiştirilebilen “damlaya damlaya çeltik olur” projesi çevreye, çiftçiye, cebe dost. Ülkemiz topraklarında sürdürülebilir tarım için örnek bir projedir.” dedi.

Tarla Günü programı çeltiğin hasat edilmesiyle sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.