G-K56EEPN7QD
Dolar 34,2714
Euro 37,4959
Altın 2.928,60
BİST 8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 25°C
Yağmurlu
Çanakkale
25°C
Yağmurlu
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 24°C
Sal 23°C

ÇTSO AĞUSTOS AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

ÇTSO AĞUSTOS AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
11 Ağustos 2022 08:32
A+
A-

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos ayı olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı.

Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay ; “BİR YANDAN DÜNYA VE ÜLKE GÜNDEMİ, DİĞER YANDAN KENTİMİZDE YAŞANAN GELİŞMELER DERKEN YİNE YOĞUN BİR GÜNDEM İLE KARŞI KARŞIYAYIZ.”


Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “YAKLAŞIK 100 YIL GEÇMİŞİ OLAN BİR ODANIN ÜYELERİYİZ.  HEPİMİZ;  ÜYELERİMİZE, ÇANAKKALE’MİZE VE ÜLKEMİZE HİZMET ETMEK İÇİN BU GÖREVLERİ ÜSTLENDİK. FARKLI FİKİRLERİMİZ, FARKLI DURUŞLARIMIZ OLSA DA İÇİMİZDE ÇANAKKALE SEVGİSİ İLE YERİ GELDİĞİNDE İŞİMİZDEN, AİLEMİZE AYIRACAĞIMIZ VAKİTTEN FERAGAT EDEREK ODAMIZA DUYDUĞUMUZ AİDİYET DUYGUSU İLE BU ÇATI ALTINDA TOPLANDIK VE ÇALIŞTIK.”

Ağustos ayı olağan Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; Kıymetli Meclis üyeleri, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nin 2022 yılı Ağustos ayı toplantısında bir araya gelmiş bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bir yandan dünya ve ülke gündemi, diğer yandan kentimizde yaşanan gelişmeler derken yine yoğun bir gündem ile karşı karşıyayız.

Geçen hafta açıklanan ihracat rakamlarıyla sözlerime başlamak istiyorum. Temmuz ayında ihracat rakamları yüzde 13,4 oranında artışla 18 milyar 550 milyon dolar oldu. 2022 yılı Ocak-Temmuz ayı döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 19,1 oranında artışla 144 milyar 417 milyon dolara yükselerek rekor kırmayı sürdürüyor. İhracatın her geçen gün artışı hepimizin dolayısıyla tüm ülkemizin yüzünü güldürüyor.

Bununla beraber, ülkemizin en büyük ihracat pazarı olan AB başta olmak üzere küresel ekonomide beklenen yavaşlama ve resesyon tedirginliği, önümüzdeki dönem için önemli bir belirleyici olacak.

Türkiye’nin hemen kuzeyindeki Rusya-Ukrayna savaşı sürerken etkilerini hissetmeye devam ediyoruz. Ülkemizin aracılık ettiği tahıl koridoru anlaşması ile küresel gıda güvenliği konusunda ciddi bir adım atıldı. Devletimizin bu diplomatik başarısından dolayı gururluyuz. Ancak savaşa bağlı olarak enerji piyasalarındaki öngörülemezlik ve özellikle AB’ye Rusya’dan gelecek doğalgazın sürekliliği ve miktarı, önümüzdeki kış için ciddi bir sorun olmaya devam ediyor.

“GEÇEN HAFTA AÇIKLANAN TÜİK TEMMUZ AYI ENFLASYON RAKAMLARI AYLIK YÜZDE 2.37 AYLIK, YILLIK İSE YÜZDE 79.6 ORANINDA. BU KONUDA VERİLEN MÜCADELE DOĞRULTUSUNDA ATILAN HER TÜRLÜ ADIMI DESTEKLEYECEĞİMİZİ BURADAN BİLDİRMEK İSTİYORUM.” 

Değerli hazirun, Yazın sıcaklar nedeniyle ülkemizin çeşitli yerlerinde çıkan yangınlardan Çanakkale’de maalesef ki nasibini alıyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan Bayramiçi’nde ve Bozcaada’daki yangınlar hepimizi korkuttu. Biliyoruz ki yangın esnasında tüm devletimiz ve halkımız canla başla seferber oluyor. Ekiplerin, alevlerin ormana ulaşmaması için yoğun mücadele verdiğini de gördük. Neyse ki alevler Çanakkale ormanlarına büyük bir zarar vermeden müdahaleyle durduruldu. Yangınlar için tedbiri hiçbir zaman elden bırakmamak gerektiğini bir kez daha tekrar etmek istiyorum.

Kıymetli üyeler, son olarak, şehrimizde kültürel faaliyetlerin en önemlilerinden biri olan Uluslararası Troya Festivali başladı. Çanakkale’de 1963 yılından beri düzenlenen festivale, geçtiğimiz 2 yıl Kovid-19 nedeniyle ara verilmişti. 13 Ağustos’a kadar sürecek olan festivalin, şehrimize ve bölgemize yerli ve yabancı turistleri çekmesini ve yöremizin tanıtımına katkı sağlamasını umuyorum. Sözlerime burada son veriyor ve gündeme geçiyorum.”

ÇTSO Yönetim Kurulu adına Ağustos ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Meclis Başkanım, çok değerli Meclis Üyesi arkadaşlarım, Ağustos ayı Meclis toplantımıza hoş geldiniz. Muharrem ayının bereketinin hepimizin, tüm Ülkemizin üzerinde olması, hayırlar getirmesi dileklerimle sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ile selamlıyorum.

Değerli Meclis Üyeleri, 2018 Nisan seçimlerinden bugüne yaklaşık 4,5 yıldır Meclisimizde bu çatı altında birlikteyiz. Bugün her zamankinden farklı bir konuşma yapmak istiyorum Söyleyeceklerim kimseye cevap değildir. Ancak biz de etten kemikten bir kuluz nihayetinde. Ben, 2013 yılından beri de Yönetim Kurulunda görev almaktayım. Değerli büyüğüm Meclis Şeref Üyemiz Sayın Bülend Engin’den sonra Ekim 2017’de devraldığım Yönetim Kurulu Başkanlığını ise 2018 seçimlerinde de sizlerin görev vermesi ile 5 yıldır sürdürüyorum.

Yaklaşık 100 yıl geçmişi olan bir Odanın üyeleriyiz.  Hepimiz;  üyelerimize, Çanakkale’mize ve Ülkemize hizmet etmek için bu görevleri üstlendik. Farklı fikirlerimiz, farklı duruşlarımız olsa da içimizde Çanakkale sevgisi ile yeri geldiğinde işimizden, ailemize ayıracağımız vakitten feragat ederek Odamıza duyduğumuz aidiyet duygusu ile bu çatı altında toplandık ve çalıştık. Yapıyormuş gibi yapmadık. Ayrıca bu hizmeti hiçbir huzur hakkı vs. almadan yaptığımızı da kamuoyuyla paylaşmak isterim. Bu konuda öncelikle her birinizden helallik almak istiyorum. Meclis, Yönetim Kurulu ve Komite üyesi arkadaşlarım her ay oldukça yüksek bir katılımla görevlerini yerine getirdiler. Yönetim Kurulumuzun her çarşambası hacizli, işlerimizi bırakıp gönüllü olarak geldik. 

“BÜTÜN BU EMEKLERİ SOSYAL MEDYADAN İKİ SATIR, YALAN YANLIŞ YAZILARLA ÇÜRÜTMEYE ÇALIŞMAK ÇOK KOLAY. İSTEDİKLERİ HER ORTAMDA PATRONLARIYLA VE KENDİLERİ İLE OTURABİLİRİZ. BİZ KENDİMİZİ BİLİYORUZ, BİLMEYEN DE KENDİ GİBİ BİLİR.”

Odamızın yüz yıllık tarihindeki en kalıcı eserleri bırakmaktan gurur duymalıyız arkadaşlar. Bu başarı Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclisinindir, hepimizindir ve her şeye bedeldir.

“EZİNE GIDA İHTİSAS OSB ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI PROJESİDİR”

2014 yılı Temmuz ayında Yönetim Kurulumuzca kurulmasına karar verilerek aynı ay Meclisimize sunulan ve oybirliği ile çalışmalarının başlatılmasına karar verilen Ezine Gıda İhtisas OSB bugün itibariyle tahsisleri tamamlanmıştır. Kuruluş çalışmalarından kurumsal kimliğini kazanana kadar tüm çalışmaları Odamızca yürütülen Ezine Gıda OSB,  Sayın Valimiz ve Vekillerimizin de sahip çıkması ile İlimize kazandırılmıştır. Bakın arkadaşlar yansıtılan yazı Halkın Katılım Toplantısı gazete ilanıdır. Proje sahibi Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasıdır. Dönemin Ezine Kaymakamı, şimdi ki Denizli Valimiz Ali Fuat Atik bey  ve dönemin Ezine Belediye Başkanı Haluk Babaoğlu Bey ve dönemin Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kansu Bey inanın bu projeyi takip ederken hasta olup, serum takıldılar, Ankara’da kaldılar. Siyasilerimizin de desteğiyle tabii ki bu projeyi kazandırdılar. Siyasilerimizin desteği dedim siyasiler zaten bu desteği vermek için seçiliyorlar. Siyasiler de bizim gibi oy ile seçiliyorlar, onların maaşları, dokunulmazlıkları ve birçok hakları var. Bizim böyle bir hakkımız yok. Bunun altını çizmek istiyorum.

Geçenlerde “ÇTSO laf üretiyor, başka bir şey yapmıyor.” şeklinde talihsiz bir açıklama izledim. Allah’tan canlı izledim. Canlı izlemeseydim inanmazdım.  Gördüğünüz gibi Ezine Gıda İhtisas OSB Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın yani bizlerin projesiydi. 52 parsel, bu parsellerin tamamı doldu. Bizim suskunluğumuz efendiliğimizdendir. Siyasetçi tabii ki kendi reklamını yapacak, halktan oy toplayacak. Ama Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası laf üretiyor, başka bir şey üretmiyor lafına asla katılmıyoruz.

Geçen hafta göz bebeğimiz Çanakkale Kaleseramik Fabrikalarının 65. Kuruluş yıl dönümüne katıldık. Dr. Hacı İbrahim Bodur Beyefendiyi rahmetle anıyorum. Osman Bey ve Zeynep Hanım sağ olsunlar çok güzel ev sahipliği yaptılar. Tabii ki böyle bir organizasyona katılmak bizim için elzem. Sema Hanım ile yola çıktık. Turgay Bey de başka programa katıldığı için kendi aracı ile geldi. Yolda giderden Valilik tarafından bir mesaj geldi. Sizinle bugün dertleşmek istiyorum. Kimseyi de yadırgamıyorum ama bunların olmaması lazım, bunları düzeltmemiz lazım. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız da eksik olmasınlar Seramik Bayramına katıldılar. Ezine Gıda İhtisas OSB yani bizim sahibi olduğumuz projeyi gezecekleri konusunda Valilik tarafından bizi bilgilendirdiler. Bu bilgi Sema Hanıma ve bana düştü. Derken biz programı değiştirdik, Sema Hanımı araçla gönderdim. Biz Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Bey ile saat 14:00’de Ezine Gıda İhtisas OSB’ye gittik. Orada bekliyoruz. Kimse gelmedi, program değişmiş. Biz işimizi gücümüzü bırakıp oraya gittik. Bir zahmet bir satır yazıyla nasıl bilgilendirdiyseniz aynı satır yazıyla da program iptal oldu deyin lütfen.

Birlik Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nu sosyal medyadan da takip ediyorsunuzdur her gün bir yerde. Önümüzdeki günlerde inşallah Çanakkale’mizde de ağırlayacağız. Arabuluculuk Merkezi salonlarımız hazır. Yarın Tekirdağ’da inşallah bir arada olacağız. Orada da Vergi Ödül töreni hem de Çorlu TSO’nun Arabuluculuk Merkezi açılışına davetliyim. Rifat Başkanımızın bize dediği şu; “Siz İlinizin seçilmiş kanaat önderlerisiniz.” Bizim Odamızın kanun yapma, ceza kesme yetkisi yok. Ancak yaklaşık 9000 üyemizin sorunlarını seçilmişlerimize ve bürokratlarımıza ileteceğim ve çözüm arayacağız. Siz Türkiye’nin ticaretini temsil ediyorsunuz, İlinizde ise İlinizin ticaretini temsil ediyorsunuz. Protokolde dahi yerinize bakınız ve yeriniz iyi değilse toplantıyı bile terk edin diyor. Direk bunu söylüyor. Biz bunların hiçbirini yapmadık. Ama yapmadığımız için artık üzerimize gelindi, bundan sonra herhalde yapmaya başlayacağız.

Köprü yapılmış biz bakmışız. Bizim kadar desteğini belli eden, konuşan var mı ? Başka bir şey daha ön yüzümüze köprünün güzel bir görüntüsü “Çanakkale Ancak Böyle Geçilir” diye yazdık. Şöyle bir söylenti; “Bunu nasıl yazarlar?” Yönetim Kurulu ile biz bu işi yaparken çok iyi yaptığımızı düşündük. Ama bir iki tane arkadaş bunu nasıl yaparlar diyor. Sayın Başkana burada oylarınıza sunulmasını teklif edeceğim. Eğer burada bir sıkıntı varsa ben Oda bütçesinden değil, sizin istediğiniz şeyi kendi şahsi bütçemden karşılayacağım. Çanakkale Geçilmez lafı nereden çıkmıştır? 1915-1916 senesinde Kara Savaşları olduğu zaman İngiliz Harp Akademileri demiş ki; “Dardanel ve Gelibolu geçilmez.” Bu laf buradan çıkmış. Hatta ve hatta gemiler jurnallerinde Çanakkale’yi geçtik demezler. Çanakkale çıkıldı derler. Böyle sembolik bir şey. Biz de Avrupa’nın en büyük kamu yatırımını duvarımıza astık. Neden astık? 2018 Troya Yılı görseli vardı. Artık 2022 yılındayız. Bugün gündem değişti ve gündemde köprü var. Onu astık üzerine de “Çanakkale Ancak Böyle Geçilir” dedik. Bilmiyorum hatamız varsa affedin. Ama bunu da oylarınıza sunmasını Sayın Meclis Başkanımızdan isteyeceğim.

Köprüye gelelim, köprü bitmiş biz bakmışız. Bu kürsüden demedim mi ben, oteli de aynı adam satıyor, domatesi de, ekmeği de, eti de aynı adam satıyor. Bu şirket bizim üyemiz. Ama kimin hemşerisi, kimin yakını olduğu da belli. Herkesin malumu yakınlığı ile meşhur arkadaş köprü bitmiş biz bakmışız diyor. Ben bunu kaldıramıyorum arkadaşlar kusura bakmayın bunu kabul etmiyorum.

Ezine OSB ile beraber aynı toplantıda Çan Karma OSB için de karar almıştık, çalışmaları devam ediyor. Biliyorsunuz Çan’da bir Belediye Başkanı değişikliği olduğundan dolayı biraz yavaşladı ama inşallah aynı hızla devam edecek.

“2018 TROYA YILI FİKRİ ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASINDAN ÇIKMIŞTIR”

Yine Odamızın projesi başta Turgay Kılıç Bey, Armağan Bey ve Ahmet Bey onların teşvikleriyle 2018’in Troya Yılı ilan edilmesini Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak başardık. Yansıtılan görselde de o gün toplanıp, imzalanan ortak deklarasyonu görüyorsunuz. Birçok STK’nın imzası var. 

Projemiz arasında kurduğumuz Dış Ticaret Destek Merkezinde ihracatçı sayımızı 2,5 kat arttırdık. 2022 yılında da 1 Erasmus, 1 de İklim Değişikliği olmak üzere 2 proje başvurumuz var.

Mevcut OSB ve Ezine Gıda İhtisas OSB’ye sürdürülebilir katkı sağlayacak yatırımcıların gelmesi için çaba sarfettik. Bunu yaparken yerel firmalarımıza öncelik gösterdik ve kurulmalarını sağladık.

Bu camiada görev yapmanın sorumluluğunu ve bilincini her zaman taşıdık arkadaşlar. Kurumsal hafızamızı tazelemek adına bunlardan en önemlilerini bugün sizinle paylaşmak istedim. Hayata geçiremediğimiz projelerimiz de oldu tabi, mesela Bülend Engin Başkanımın bir projesiydi. Mevcut yan tarafımızda bir arazi vardı.  O zamanki OSB Yönetiminden biz bu araziyi istedik. Arazi zaten üniversite için bize tahsisli idi. Bizim paraya ihtiyacımız var dediler. Para ile alalım dedik. Her şey para değil dediler. Ne istiyorsunuz? dedik. Arkadaşlar burada mevcut binamıza akuple 10.000 m² Fuar ve Kongre alanı olacaktı. Bunun maliyeti o gün için 14 milyon TL idi. 5 milyon TL GMKA’dan alacaktık, 9 Milyon TL’ye İÇDAŞ Bülend Engin karşılayacaktı. Yine birileri engel oldu. Tahsis iptal oldu, araziyi alamadık, bunu hayata geçiremedik.

“GASTRONOMİ EVİ PROJEMİZİ GMKA’YA SUNDUK, CEVAP BEKLİYORUZ”

Yine bir projemiz sizlerle paylaşmıştık. Eski Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası biliyorsunuz orayı lokal yapacaktık. Sonra GMKA’nın güdümlü projesi ile Gastronomi Evi yapalım dedik. Projemizi içeriye sunduk. Şöyle bir cevap geldi; “Projenin sahibi Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olmasın Çanakkale Valiliği olsun.” Neden dedim. Ben de GMKA’nın Yönetim Kurulu Üyesiyim,  Sayın Valim de Yönetim Kurulu Başkanı, burası da Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası. Halen cevap alamadık. Biz de dedik ki davulu da tokmağı da biz taşımadığımız sürece kimseye vermeyiz. Biz projeden çekildik demiyorum. Hala daha cevap bekliyoruz. Olumsuz bir cevap alırsak biz de projeden çekileceğiz. Kendi imkanlarımızla yapacağız. Tabii ki çok nezih olmasına özen göstereceğiz.

Hedeflerimiz her zaman için bu kenti olduğu noktadan daha ileri taşımak oldu ve bu şekilde de devam edeceğiz.

Geçen hafta hayretle izlediğimiz bir olay oldu. İstanbul Sanayi Odası Meclis Toplantısı’nda. Biliyorsunuz Zeynep Hanım İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı, Erdal Bahçıvan Bey de Yönetim Kurulu Başkanı, ikisi de çok önemli ve tecrübeli sanayicilerimiz. Merkez Bankası Başkanımız Sayın Şahap Kavcıoğlu bütün iş alemini stokçulukla, ucuz para alıp, dövize yönelmekle suçladı. Erdal Başkan bunun böyle olmadığını defalarca belli bir üslupla söyledi. Zeynep Hanım toparladı ama hayretle izledim. Arkadaşlar 17 ile para kullanan var mı? Rahmetli Demirel’in bir lafı var; “bilgililer ilgisiz, ilgililer bilgisiz” gerçekten bunların Dünya’dan haberleri yok. 17 ile Çanakkale’de para kullanan adam taş çatlasın 1-2’dir. Ama Merkez Bankası Başkanımızın İstanbul Sanayi Odası Meclisine yönelik suçlama siz 17 ile para alıyorsunuz, bu parayı dövize çeviriyorsunuz veya 17 ile para alıp stokçuluk yapıyorsunuz. Stokun ne demek olduğunu da açmak lazım ama bugün o kadar vaktimiz yok.

Bir eleştirim de çatı kuruluşumuz TOBB’a.  Rifat Hisarcıklıoğlu Bey İSO’dan 2 gün sonra Rifat Başkanın Başkanlığında TOBB’da bir toplantıya katıldı. TOBB’da 65 sektör Meclisi var arkadaşlar. Sektör Meclis Üyelerinin ve her sektör meclisinin 40’ar üyesi var. Bu toplantı bütün sektörlerin temsil edildiği bir toplantı. Ancak Rifat Başkanım açılış konuşmasında aynen şunu dedi, “Bu sektör meclisleri her sektördeki 40 en büyük firma ve o sektörlerle ilgili kamu kurumlarının temsilcilerinden oluşuyor.” İşte sıkıntı da burada. Büyüğün derdi dinleniyor. Büyükle küçüğün derdi aynı değil zaten. Dolayısıyla küçük temsil edilmiyor burada. Yani şunu unutmamalıyız; “Emeklemeden yürünmez, Yürünmeden koşulmaz.” Bunu ben Rifat Başkana da bir iki defa söyledim.

Arkadaşlar ziyaretlerimiz de oldu. Onlardan da kısaca bahsetmek istiyorum.

Volkan Temiz ve Turgay Kılıç Bey’le Bayramiç Mehmet Akif Ersoy Yağlı Pehlivan Güreşlerine katılım sağladık.  

İlimizin yeni Defterdarı Sayın Doğan Adıgüzel’i ziyaret ettik.

Dün İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı, Hukuk İşlerinden sorumlu Sayın Bahadır Erdem ve partinin il yöneticileri Odamızı ziyaret ettiler.

Dün ayrıca; Kadın Girişimciler Kurulumuzun bir çalışması olan “ÇOMÜ Kadın Girişimciler Topluluğu Öğrencilerine Staj, Etkinlik ve İş Başvurusu Önceliği İşbirliği Protokolü” Sayın Rektörümüz ile birlikte imzaladık. Trabzon’dan ayağının tozuyla geldi, imzaladık. Çok teşekkür ederiz. 

GES Projemiz onaylandı çok şükür. 5 aydır çatıda duruyor. Herşeyimiz uygun 5 ay güneş doğdu ama biz faydalanamadık. İşin özü bu. Bunu da eleştirmek istiyorum.

 29 Ağustos’ta inşallah Birlik Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ve tüm oda borsa başkanları ile beraber yerli ve milli otomobilimiz TOGG’un Gemlik’teki tesisini ziyaret edeceğiz

Başta da söylediğim gibi bugün farklı bir konuşma yapmak istedim. Seçimlere 2 ay var. Bunları konuşmamız lazım. Bana bu görev süresince ne yaptın diye sorarsanız gönül rahatlığı ile şunları söyleyebilirim: Üyelerimizin gece gündüz yanında oldum. Sorunlarını en üst perdeden dile getirdim. ÇTSO’ya siyaseti sokmadım ve hiçbir siyasi partinin uydusu haline gelmesine müsaade etmedim. En büyük başarım ve icraatim de budur, çünkü gerçekten çok zor bir iş bunu başarmak. Odamızın seçkinliğini korumak ve sürdürmek için gerektiğinde tepkimi de koydum ama hiçbir kurum ile de kavga etmedim. Kaynaklarımızı yani yaklaşık 9000 üyemizin emanetini son derece titizlikle koruduk. Huzur hakları, projelerden alınan maaşlar bizim Odamızda Oda’ya bırakılıyor arkadaşlar.

Bakın arkadaşlar; hiçbir işi ve esnafı küçümsemem, bunu beni tanıyan herkes bilir. Yeni köprü güzergahında bir benzin istasyonunda bir kahveci açıldı. Bir siyasimiz diyor ki yine bizim Odamız bakıyor kahveci İstanbul’dan gelmiş, açmış. Benim Ticaret ve Sanayi Odası olarak görevim zaten dışarıdan yatırımcı sağlamak. Adam ne güzel gelmiş, açmış. Bizim de üyemiz olmuş. Şu andan itibaren bize aidat ödemeye başlıyor, Çanakkale Vergi Dairesi’ne vergi ödemeye başlıyor. Çanakkaleli bir iki vatandaşımızı almış, iş imkanı sağlıyor. Biz nereden geldiğine bakmıyoruz.

Polemik yaratmak istemiyorum ancak şunları da ifade etmezsem kendimi kötü hissederim. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının görevleri arasında ilinin ticaretini ve sanayiini geliştirmek vardır.

 Dün Müteahhitler Birliği toplantısında bir konuşma geçmiş, bugün basına yansıdı. Müteahhitler Birliği Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda temsil edilmiyormuş. Allah’ınızdan korkun ya. Özgür Bey bugün aramızda yok, kendisi Müteahhitler Birliği Üyesi. Hem müteahhit hem inşaat mühendisi, aynı zamanda yabancı dili var. Deniz Tennioğlu Bey var, Müteahhitler Birliği Üyesi, hem müteahhit hem inşaat mühendisi ve yabancı dili var. Meclis Üyesi Şakir Kutluay Bey Müteahhitler Birliği Üyesi şehrimizin en ele avuca gelen dairelerini üreten arkadaşım. Laf olsun diye söylemiyorum herkes böyle söylüyor. Özgür Sınmaz Bey inşaat mühendisi, Müteahhitler Birliği Üyesi. Bu konuşmayı yaparken iki yanında oturan Hayrettin Çetinkaya Bey bu insanlardan oy istedi Meclis Başkan Yardımcısıydı istifa etti. Şimdi bu lafın söylendiği yerde bir müdahale etmek lazım, o da yok. Yani konuştuğumuz zaman lafın nereye gittiğine bir bakmamız lazım. Ersin Bey de Müteahhitler Birliği üyesi.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları girintili çıkıntılıdır. Çünkü kanla çizilmiştir. Çanakkalemizin yeri ve tarihi de sadece Türkiye’ye değil dünyaya malolmuştur. Çanakkalemizi hakettiği konuma getirmek için biz çalışmaya devam edeceğiz. Doğruya teşekkür edeceğiz, yanlışa yanlış diyeceğiz.

Önümüzdeki ay Komite üyelerimiz ile ortak komite toplantımız olacak, sonrasında da Ekim ayında seçim öncesi son Meclis toplantımızı yapacağız. Bu yüzden bugün sizlerle sohbet babında dertleşmek istedim. Başınızı ağrıttı isem haklarınızı helal edin.

Tüm üyelerimize hayırlı işler, bol bereketli kazançlar dilerken 10 Ağustos Anafartalar Zaferimizin 107.yılında başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Saygılar sunuyorum.

Meclis açılış konuşmalarının ardından Meclis Başkan Yardımcısı ve Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Şerif Mutlu tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Temmuz ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2022 Temmuz ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.

Genel Sekreter Sema Sandal tarafından Meclise sunulan azami fiyat tariflerinin görüşülüp onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek konuların görüşülmesine geçildi.

Meclis Üyesi Burak Kunt: “Çanakkale ikinci nesil olarak faaliyet gösteren bir iş insanı olarak bu kadar zorlandığım bir dönemi hatırlamıyorum. Önümüzü göremiyoruz! Ticaretimize doğrudan destek vermesi ve çözüm üretmesi gerekenler ise bizleri stokçuluk ve kaçakçılıkla suçluyor. Merkez Bankasının web sitesini açın bakın lütfen! Birinci görevi fiyat istikrarı sağlamak! Bizim işimize yani ticaretimize yoğunlaşmak istiyoruz. Kur artışını ve enflasyonu düşünmekten ne yapacağımızı nasıl ticaret yapacağımızı şaşırdık.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.