G-K56EEPN7QD
Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 29°C
Parçalı Bulutlu
Çanakkale
29°C
Parçalı Bulutlu
Paz 30°C
Pts 28°C
Sal 26°C
Çar 28°C

Çanakkale’de savaştan kalma top mermisi imha edildi

Çanakkale’de savaştan kalma top mermisi imha edildi
2 Ocak 2023 14:42
A+
A-


Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Tarihi alanda devam eden restorasyon çalışmaları sırasında bulunan, Çanakkale Savaşları’ndan kalma patlamamış top mermisi, jandarma ekiplerince kontrollü bir şekilde imha edildi.
Çanakkale kara savaşları sırasında gemiden atılan top mermisi bölgede ki restorasyon çalışmaları kapsamında Şehitler abidesi yakınında bulundu.
Toprağın altında 15 milli metrelik top mermisi bulundu. Yetkililer hemen güvenlik önlemi aldı.
Jandarma Bomba imha uzmanları ilk olarak Mini kaliber uzaktan kumandalı bomba imha robotu ile top mermisini inceledi. Daha sonra fünye uzaktan kumandalı bomba imha robotu ile top mermisine yerleştirildi.
Jandarma ekiplerinin kontrolü patlama anonsu ile fünye ateşlendi.
Özel kıyafetli Jandarma ekibi bombayı kontrol ederek olumsuzluk olmadığını belirtti.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; Aradan 107 108 yıl geçmesine rağmen Çanakkale muharebe alanında toprağın altından hala top mermileri kurşunlar Savaş malzemeleri çıkmaya devam ediyor bu kadar uzun yıllar geçmesine rağmen hala toprağın altındaki Savaş malzemeleri çıkıyor olması Çanakkale savaşlarının ne kadar büyük bir savaş olduğunu Türk milletinin burada nasıl büyük bir mücadele verdiğini aslında ortaya koymakta. burada bir top mermisinin bulunduğu haberine aldık ve yetkilere haber verdik. yapmış olduğumuz değerlendirme sonucunda buradaki bu top mermisinin Çanakkale savaşları sırasında Türk topçusunda atmış olduğu 15’lik bir gemi topu olduğunu anlamış olduk muhtemelen Çanakkale savaşları sırasında Türk topçusunun karşı taraftan karşı kıyıdan kumkale’den buraya atmış olduğu ve Çanakkale savunması için atmış oldu top mermilerden biri olduğunu görmüş oldukher zaman bir savaş kalıntısını bulma imkanı vardır bir de alan başkanlığı olarak çok ihtimamlı özenli bir çalışma yapıyoruz tabiri caizse zaman zaman iğne ile kuyu kazıyoruz biliyoruz ki daha 100 yılda geçse üzerinden bu muharebe alanından Çanakkale’ye savaş alanından böyle Savaş malzemeleri top mermileri kurşunlar tüfekler diğer Savaş buluntuları çıkmaya devam edecek bu kadar dar bir alanda bu kadar küçük bir alanda dünya tarihinin görmüş olduğu en şiddeti en büyük savaşta birisinin Çanakkale savaşı olduğunu hiçbir zaman unutmayalım ve buradaki o büyük mücadelenin de o Çanakkale kahramanlarının da aslında dünya tarihine kadar büyük bir öneme sahip olduğunda hiçbir zaman unutmayalım. Dedi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.