G-K56EEPN7QD
Dolar 34,7401
Euro 36,5750
Altın 2.957,37
BİST 9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 11°C
Hafif Yağmurlu
Çanakkale
11°C
Hafif Yağmurlu
Sal 12°C
Çar 14°C
Per 13°C
Cum 14°C

Mevsimlik Tarım İşçileri Sorunlarına Çanakkale’den Çözüm Modeli

Mevsimlik Tarım İşçileri Sorunlarına Çanakkale’den Çözüm Modeli
7 Mart 2020 10:35
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen 2019 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme (SOGEP) programı kapsamında, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteği ile Mevsimlik Tarım İşçileri sorunlarına çözüm olacak bir proje hayata geçiyor.

2019 SOGEP programı kapsamında Çanakkale İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından sunulan desteklenmeye hak kazanan “Mevsimlik Tarım İşçilerinin Konaklama ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi”  isimli proje için imza töreni gerçekleştirildi.

İmza töreni Çanakkale İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde; Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, GMKA Genel Sekreter V. Abdullah Güç, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, Biga İlçe Tarım Müdürü Vasfi Karaca, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü proje ekibi ve GMKA uzmanlarının katılımları ile gerçekleşti.

Tarım İşçileri Sağlık, Sosyal ve Eğitim Haklarına Kavuşuyor

Proje kapsamında Çanakkale ili Biga ilçesinin Gümüşçay beldesinde çadırlarda sağlıksız koşullarda kalan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla; içerisinde banyo, tuvalet, mutfak olan, 200 kişin kalabileceği prefabrik konutların yanı sıra; sağlık odası, çocuk odası, çok amaçlı salon bulunan sosyal tesis ihtiyaç olduğunda kullanılacak; çadır alanı, ortak duş, tuvalet, çeşme çocuk parkı olan bir yaşam alanı oluşturması planlanıyor.

Proje sayesinde bölgeye gelen mevsimlik tarım işçilerinin barınma ve sosyal alan imkanlarının artırılması, yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, işçi aileleri içinde bulunan çocukların sağlık ve eğitim haklarına kavuşmasının sağlanması ve çocuk işçiliğinin önlenmesine katkıda bulunulması, böylelikle yaşam koşullarının iyileştirilerek çevreyle entegrasyonunun sağlanması hedefleniyor.

Projenin Türkiye’de Emsal Teşkil Etmesi Bekleniyor

Çanakkale’de hayata geçecek olan “Mevsimlik Tarım İşçilerinin Konaklama ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi” projesi Türkiye’de emsal teşkil etmesi bekleniyor. Tarladan soframıza yüzlerce çeşit mahsülün ulaşmasında büyük emek ve özveri ile çalışan mevsimlik tarım işçilerinin konaklama şartları ve sosyal sorunları ülkemizin kırsal hayatında önemli bir sorun alanı olarak yer ettiği biliniyor. Proje bu amaçla çok zor şartlar altında, sağlıksız koşullarda barınma ve günlük ihtiyaçlarını karşılamak isteyen tarım işçileri için gerçekleşiyor. Proje kapsamında emektar tarım işçileri ve aileleri için oluşturulacak yaşam alanı sayesinde Türkiye’de aynı sorunlardan etkilenen diğer tarım işçilerinin olanaklarının iyileştirilmesi için örnek bir proje olacak.

Mevsimlik tarım işçilerinin yıllardır yaşadığı sorunlar için üretilen politikalara da destek olacak bu proje ile sektörde bulunan binlerce işçinin daha rahat yaşam koşullara ulaşması, bu sayede hak ettikleri yaşam kalitelerinin arttırılması planlanıyor. Projenin bakanlık değerlendirmesi sonrasında başarılı ilan edilmesinin ardından 17 ilden Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğüne ulaşılarak proje detayları ve diğer vilayetlerde uygulanabilirliği konusunda görüşmeler gerçekleştirildiği bildirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.