G-K56EEPN7QD
Dolar 34,4782
Euro 36,1904
Altın 2.955,91
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 21°C
Parçalı Bulutlu
Çanakkale
21°C
Parçalı Bulutlu
Cum 20°C
Cts 10°C
Paz 12°C
Pts 14°C

Geleceğin Tarımı İçin İletişim Teknolojileri Bilgilendirme Toplantısı yapıldı

Geleceğin Tarımı İçin İletişim Teknolojileri Bilgilendirme Toplantısı yapıldı
6 Kasım 2020 11:44
A+
A-

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin Koordinatör olduğu ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘Tarım 4.0-Geleceğin Tarımı İçin İletişim Teknolojileri’ projesi ile çiftçilerimizin bilişim sistemlerinden daha fazla yararlanması sağlanıyor. Projede Bayramiç Ziraat Odası ile Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya ve Makedonya’dan üniversite ve araştırma kurumları görev alıyor. Proje kapsamında internetten eğitim sistemlerinin de geliştirilmesi amaçlanıyor. Korona salgını nedeniyle toplantıların kısıtlandığı dönemde, uzaktan eğitim ve toplantılara ağırlık veriliyor.

Konuyla ilgili Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan;

“Tarımda bilişim teknolojileri yerini almaya devam ediyor. Toprağın işlenmesi ve siyez buğdayının yetiştirilmesiyle başlayan tarım devrimi, dördüncü değişimini yaşıyor.

Meyve bahçelerine konacak dijital tuzaklar ile zararlı takibi yapmak mümkün oluyor. Her gün bahçeye gidip böcek var mı yok mu diye bakmaya gerek kalmıyor.

Toprağa yerleştirilecek tansiyometreler, topraktaki tav durumunu sürekli olarak bildiriyor. Cep telefonuna gelen mesajlara bağlı olarak üretici, yine telefonu aracılığıyla motoru çalıştırıp tarlasını bahçesini sulayabiliyor. Tarlasına, bahçesine gitmesine gerek kalmıyor.

Domates, biber yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlı takibi, sulama, zirai mücadele işlemleri artık uzaktan çözümlenebiliyor.

Koyun ve keçi yetiştiriciliğinde robotik sağım sitemleriyle birlikte, merada otlatma yönetimi cep telefonuyla gerçekleştirilebiliyor. Koyun gütme ve çobanlık tarih olacak gibi görünüyor.

Dronlara yüklenecek bilişim sistemleriyle, arazi kontrolleri artık evden veya daha uzak mesafelerden yapılabiliyor.

Halihazırda meyve bahçelerinde ilaçlama zamanı ve ilaçlama dozuyla ilgili ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Cep telefonuna sürekli mesaj gönderebilen akıllı tuzaklar sayesinde, ilaçlama zamanı net bir şekilde belirleniyor ve zararlılarla daha etkili bir şekilde mücadele ediliyor. Bu şekilde hem masraflar azaldığı gibi doğaya yapılan baskılar da azaltılıyor. Aynı zamanda masraflar azalırken verimlilik artıyor.

Meyvecilikte hasat zamanının belirlenmesine yönelik görüntü işleme ve değerlendirme çalışmaları hızla devam etmektedir. Artık olmuş elmayı dalından toplayan akıllı robotlar var.

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde bilişim sistemleri daha fazla mesafe almış durumdadır. Hayvan yönetim sistemleri tamamen otomize edilmiştir. Hemen bütün hayvanlar an be an takip edilebiliyor. İneklere yerleştirilen ciplerle, kızgınlıktan, yürüme, yatma, geviş getirme gibi bütün davranışları kayıt altına alınabiliyor. Robotik sağım sistemleriyle inekler daha sıkı bir şekilde takip edilerek çiftlik daha etkin bir şekilde kontrol edilebiliyor.

Bilişim sistemlerinin en önemli fonksiyonlarından biri, insan hatalarını ortadan kaldırmaları olarak görünüyor. Geçen Tesla’nın TIR’ı tek bir trafik kuralı çiğnemeden insansız olarak uzun yol denemesi yaptı. Direksiyonu olmayan traktörler toprak işleme ve ekim işlemlerini yapabiliyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.