G-K56EEPN7QD
Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 10°C
Açık
Çanakkale
10°C
Açık
Paz 12°C
Pts 13°C
Sal 15°C
Çar 16°C

Mevsim geçişi hastalıklarından korunma yolları

Mevsim geçişi hastalıklarından korunma yolları
23 Eylül 2022 14:08
A+
A-

Yazdan sonbahara geçtiğimiz bugünlerde havaların soğuması ve gün içi ısı değişimlerinin fazla olmasıyla birçok hastalığa maruz kalıyoruz. Kapalı ortamlarda daha fazla bulunuyor, dışarıda daha az vakit geçiriyoruz. Grip, nezle gibi salgın hastalıklarla mücadele ediyor, bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yollarını arıyoruz. Mevsim geçişlerinde, özellikle sonbahar ve kış aylarında sıkça görülen grip, nezle, solunum yolu hastalıkları dışında önlem almamız gereken başka hastalıklar da var. Mevsimsel değişiklikler vücudumuzu neden ve nasıl etkiler, nasıl tedbirler almalıyız?

Neden mevsim geçişlerinde daha sık hastalanırız?
Ani sıcaklık değişimleri, havaların çabuk soğuması ve buna uygun giyilmemesi, kişilerin bulunduğu ortamlardaki toz ve polen miktarı, hasta kişilerle yakın temas ve havasız ev, iş ortamları daha sık hastalanmamıza sebep olan başlıca nedenlerdir.

En çok hangi hastalıklara yakalanıyoruz?
Bu dönemde en çok üst solumum yolu enfeksiyonlarına rastlanır. Toz ve polene bağlı alerjik durumlar, depresyon, halsizlik, isteksizlik gibi psikolojik sorunlar da baş gösterebilir. Ayrıca mevsim değişiklikleri ve özellikle soğuk hava astım atağının başlamasına, bağırsak enfeksiyonlarına da yol açabilir.

 Mevsim geçişlerinde psikolojik rahatsızlıklarla nasıl savaşırız?
Mevsim geçişlerinde inişli çıkışlı bir ruh hali içinde oluruz. İsteksizlik, enerji azlığı, umutsuzluk, yorgunluk hislerinde artış olur. Sosyal ortamlardan uzaklaşma başlar, aktivitesiz bir yaşama doğru yönelme yaşarız. Psikolojimizdeki dengesizliklerin üstesinden gelebilmemiz için sosyal ortamlardan kopmamalı, muhakkak temiz havada hareket etmeliyiz. Kapalı bir ortamda çalışıyorsak, kendimize temiz hava molaları vermeli, merdiven çıkarak, yürüme fırsatları yaratmalıyız. Depresif ruh hali sebebiyle alkolü artırmamalı, aksine bol bol su tüketmeliyiz. Çünkü yazın fazla su kaybıyla beraber sıvı alımına ihtiyaç duyarız ancak havaların serinlemesiyle sıvı tüketiminin azalması metabolizmamızın yavaşlamasına sebep olur. Bu da yorgunluğu beraberinde getirir ve bizi depresif bir ruh halinin içine çeker. Dolayısıyla doğanın mucizesi olan suyu asla ihmal etmemeliyiz.

Nasıl tedbirler almamız gerekir?
Her hastalığın düşmanı hareket etmek ve doğru beslenmektir. Temiz havada bol bol hareket etmek, uykusuz kalmamak, bol su tüketmek ve vücudumuza zarar veren beslenme düzeninden kurtulmak en önce yapılması gerekenler. Bunun yanı sıra mevsim geçişlerinde yaşadığımız halsizlik, bağışıklık sistemimizdeki zayıflık, baş ağrıları, alerjik hastalıklar gibi durumlara yakalanmamak için bulunduğumuz ortamların temizliğine dikkat etmeli, kan dolaşımını hızlandırıcı aktiviteler yapmalı, ilaç yerine doğal besinleri tercih etmeli ve bizi psikolojik olarak kötü etkileyecek durumlardan uzak durmalıyız. Örneğin, soğuğu bahane ederek, televizyon karşısında hareketsiz kalmamalı ve bilinçsiz yemenin önüne geçmeliyiz. Bizi mutsuz edecek ortamlardan kaçınmalı, sevdiklerimize daha fazla vakit ayırmalıyız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.