G-K56EEPN7QD
Dolar 34,5071
Euro 36,1765
Altın 2.986,33
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 20°C
Az Bulutlu
Çanakkale
20°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 9°C
Paz 12°C
Pts 13°C

EKONOMİNİN LOKOMOTİF SEKTÖRÜ İNŞAAT SEKTÖRÜDÜR.

EKONOMİNİN LOKOMOTİF SEKTÖRÜ İNŞAAT SEKTÖRÜDÜR.
12 Nisan 2022 13:22
A+
A-

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi , İnşaat Mühendisi Özgür Ekşi, inşaat sektöründe yaşanan ekonomik gelişmeler ve yeni torba pakette sektörü ilgilendiren konular ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İnşaat sektörünün bir şekilde herkesin hayatına dokunan ve bu sektörde yaşanan gelişmelerin de her kesimi etkilediğini vurgulayan Özgür Ekşi : “ Diğer sektörler gibi inşaat sektörü de pandemi döneminin yaralarını sarmaya çalışırken, dünya genelindeki emtia fiyatlarının artışından etkilendi. Sonrasında döviz kurlarındaki yükseliş ve enerji piyasasının onu takip etmesi maliyetleri iyice artırdı.

TUİK’in Ocak 2022 verilerine göre inşaat malzeme endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre % 98,20 arttı. Bu verilerde Rusya-Ukrayna savaşının etkileri görülmediği için çoğu inşaat malzemesinde bu orandan daha fazla artış olduğunu söyleyebiliriz.

Örneğin inşaat demiri 2021 Nisan ayında 6.150 TL iken 2022 Nisan ayında 16.600 TL oldu, artış %170 dir.

12 ayda % 335 artış ile zam şampiyonu olan camı, % 235 artışla PVC ve %216 ile seramik izlemektedir.

Döviz kurlarındaki yükseliş ile beraber yerli üreticiler ürünlerin iç piyasaya vermek yerine ihraç etmeyi tercih etmiş, bu durum da yerli inşaat firmalarında tedarik sorununu oluşturmuştur.

İnşaat sektöründeki tüm firmalar bu maliyet artışlarından zarar görmüştür; ancak Kamu taahhüt sektöründeki inşaat firmaları, özel veya kamu ihalesi ile anahtar teslim sözleşme yapan inşaat firmaları çok daha mağdur durumdadır.

Hükümet geçtiğimiz aylarda bu firmaların mağduriyetini gidermek için %3 ile %5 arasında ek fiyat farkı kararnamesi çıkarmıştı lakin bu oranlar düşük bulunmuştu.

Yeni ekonomi torba paketinde tekrar ek fiyat farkı kararnamesi olacağı haberi çıktı. İnşaat firmalarının yaralarını saracak bir oran çıkacağını umuyoruz.

Pandemi, tedarik sorunu, maliyet artışı gibi sıkıntılardan geçen taahhüt firmalarına ek fiyat farkı ile beraber ek süre de verilmesi konusunun da paketin içinde olması gerekmektedir.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan KDV düzenlemesi ile ilgili olarak;

Net 150 m² üstü olan konutlarda eskiden komple %18 olan KDV oranı 150 m² ye kadar % 8 , 150 m² yi aşan kısımda %18 olacaktır. Bu inşaat firmaları ve büyük daire alacak vatandaşlar için güzel bir vergi indirimidir.

Ancak Ülkemizde büyük çoğunluğu oluşturan net 150 m² altı konutlarda ise KDV oranı % 1 iken yeni düzenleme ile % 8 olmuştur. Eski haline döndürülmesi için düzenleme yapılacağını umuyoruz.

İnşaat ekonominin lokomotif sektörüdür, ilk olarak sahip çıkılması gereken sektörlerdendir, yüzlerce alt koluyla, yüzlerce çeşit girdisi ile tabana yayılır.” diyerek Ülkemize ve kendini tüm dünyada kanıtlamış Türk inşaat firmalarına inancının tam olduğunu ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.