G-K56EEPN7QD
Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 11°C
Açık
Çanakkale
11°C
Açık
Pts 12°C
Sal 16°C
Çar 16°C
Per 17°C

Atalık Karakılçık buğdayının hasadı gerçekleşti

Atalık Karakılçık buğdayının hasadı gerçekleşti
30 Haziran 2020 17:41
A+
A-

Çanakkale Belediyesi tarafından 2019 yılı Aralık ayında Belediyeye ait 4 ayrı parselde toplam 107 dekar alana ekimi gerçekleşen Anadolu topraklarının bin yıllık mirası olan Karakılçık Buğdaylarının hasadı gerçekleştirildi.

Esenler Mahallesinde bulunan alanda düzenlenen hasat etkinliğine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, İl Genel Meclisi Üyeleri, Muhtarlar, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesinden temsilciler ile çok sayıda davetli katıldı.

“Atalık Tohumlarımıza Dönmemiz Gerekli”

Etkinlikte bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, özellikle Koronavirüs salgın hastalık sürecinin tarımın önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini kaydetti. Başkan Gökhan, “Pandemi süreci bize bazı şeyleri bir kez daha gösterdi. Özellikle tarım alanında kendimize yeter hale gelmemiz gerektiğini, kendi öz kaynaklarımızla tarımımızı değerlendirmemiz gerektiğini, dışa bağımlılığın ne kadar riskli olduğunu hep beraber gördük. Başka ülkelerin ürünlerine bel bağlayarak bir yere varamayacağımızı ve bunun ne kadar risk olduğunu gördük. Özellikle Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Avrupa Birliği arasındaki ekonomik kavgaların içerisinde tarım ürünlerinin de olduğunu izliyoruz. Dolayısıyla biz Türkiye olarak artık kendi topraklarımızda yetişmiş, bu iklime, bu topraklara alışmış ve dolayısıyla iyi, verimli ürün veren atalık tohumlarımıza dönmenin ve bu tohumları geliştirmenin gerekliliğine inanıyoruz” dedi.

Karakılçık buğdayının da Anadolu’ya has bir ürün olduğunu belirten Başkan Gökhan, “Burada, ekili alanda, bin yıllık bir miras görüyorsunuz. Burada ekili olan karakılçık, Anadolu’nun ürünü, bizim ürünümüz. Ama biz maalesef dışarıdan ithal ettiğimiz tohumlarla tarımımızı geliştirmeye çalışıyoruz. Halbuki yapmamız gereken şey, bu tohumu geliştirmek. Bunu üniversitelerimizde, Ar-Ge Merkezlerimizde kendi topraklarımıza özgü tohumların gelişimini sağlamak için çaba göstermemiz lazım” diye konuştu.

“Bundan Sonraki Hedef Susam”

Çanakkale’ye ve bölgeye özgü tohumların gelişmesi için çalışmaların devam edeceğini kaydeden Başkan Gökhan, “Bundan sonraki hedefimiz de susam olacak. Çanakkale’de özellikle Eceabat bölgesinde, Bayramiç bölgesinde dünyanın en iyi susamı yetişir. Ama biz bunu bitirdik. Biliyorsunuz,  helvamız meşhur. Özellikle Bayramiç helvamız bu sebeple meşhur. Eceabat’ta özellikle, toprak yapısı, iklim yapısı gereği, altın sarısı gibi susam yetişen ve helva yaptığınızda dört dörtlük olan bu tohumu, yani susamı ekmez olduk. Öte yandan, bizim Çanakkale’de baklamız vardı. İhraç ederdik, gemi gelirdi. Hatta Çanakkale ve Balıkesir baklası arasında rekabet vardı. Bizim baklamız daha değerliydi. Onu da kaybettik. Şimdi sadece pazarda yemeklik baklayı görüyoruz. Dolayısıyla bunları geliştirmek için çaba göstereceğiz. Çanakkale yöresine özgü tohumlarımızı, atalık tohumlarımızı üretip, bunları yine çiftçilerimize ürününü almak koşuluyla, -biliyorsunuz tohum satmak yasak- ürettireceğiz ve bunu çoğaltacağız” dedi.

17 Bin Fide Kentliyle Buluştu

Çanakkale Belediyesi Tohum Sandığında da gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 100’ün üzerinde atalık tohuma sahip olunduğunu belirten Başkan Gökhan, bu tohumların üretilip çoğaltılarak her sene düzenlenen Tohum Takas Şenliğinde ilgilileri ile buluşturulduğunu kaydetti. Başkan Gökhan, bu sene pandemi nedeniyle Tohum Takas Şenliğinin düzenlenmemesine rağmen, toplam 17 bin fide ve 3 bin 500 paket tohumun kentlilerle buluşturulduğunu söyledi. Öte yandan kooperatifçilik alanında da çalışmaların sürdüğünü belirten Başkan Gökhan, yetiştirilen tohum ve fidelerin kooperatifler kanalıyla üretilip, kooperatifçiliğin teşvik edilmesini, üreticinin ve tüketicinin karşılıklı fayda sağlamasının hedeflendiğini de sözlerine ekledi.

İyi Tarım İçin Önemli Adımlar

Tüm çalışmaların yanı sıra, bu yıl 22 dekar alanda, iyi tarım örnekleriyle 26 çeşit bitki yetiştirildiğini de belirten Başkan Gökhan, bu ürünlere iyi tarım sertifikası almak için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Başkan Gökhan, “Biliyorsunuz, İyi Tarım da çok önemli bir kavram. Ve bildiğim kadarıyla yerel atalık tohumlardan İyi Tarım Sertifikalı ürünü yetiştirecek ilk belediyeyiz. Hem örnek olmak hem iyi tarıma destek olmak istiyoruz” diye konuştu.

Aromatik Park’ta Çalışmalar Hızla Sürüyor

Öte yandan Esenler Mahallesi Sadi Fenercigil Caddesi üzerinde yine Belediyeye ait alanda 29 çeşit aromatik bitkinin yer alacağı Aromatik Park için de çalışmaların hızla sürdüğünü belirten Başkan Gökhan, aromatik bitkilerden elde edilecek aromatik yağlar, losyonlar ve diğer ürünlerin çok önemli ihraç ürünleri olduğunu, dolayısıyla bu konunun da çok önemsendiğini ve teşvik etmek istendiğini vurguladı.

Tüm Bu Çalışmalar Kırsal Kalkınmanın Başlangıcıdır

Başkan Gökhan, hasadı gerçekleşen buğdayların da hem üretim için tohum olarak ayrılacağını hem de un haline dönüştürülerek ekmek üretimi gerçekleştirmenin hedeflendiğini de belirtti. Başkan Gökhan, “Bu sene 107 dekara diktik ama bunları karşılığında almak şartıyla çiftçimize ürettirdiğimizde daha çok alana ekmiş olacağız. Bundan kısa bir süre öncesine kadar Belediyeler için bu tür kavramlar yoktu. Kent yönetimi, altyapı gibi konular ile meşguldük. Ancak artık yerel yönetimler sadece kendi kentleriyle ilgili değil, mücavir alanları ve köyleriyle ilgili de kırsal kalkınmayı da geliştirmek için çaba göstermek zorunda. Bu çalışmalar kırsal kalkınmanın başlangıcıdır” dedi.

Başkan Gökhan’ın konuşmasının ardından, karakılçık buğdaylarının hasat etkinliği gerçekleşti.

Karakılçık Buğdayı Hakkında

Karakılçık Buğdayı; Genetiği bozulmamış, Anadolu topraklarında çok uzun yıllar yetiştirilmiş yerli atalık buğdayımızdır. Besin öğeleri bakımından oldukça zengindir. Gluten oranı çok düşük, A,E,K,C vitaminleri, demir, potasyum, fosfor ve selenyum düzeyi yüksektir. Lif ve protein oranı da oldukça yüksek, sindirim sistemine, cilt ve saç sağlığına yararlı bir atalık buğday çeşididir. Hafıza geliştirme, sindirim sistemi ve koroner hastalık riskini azalttığı belirtilmektedir. Karakılçık buğdayı, pilavlık ve köftelik bulguru, tadına doyulmaz ekmeği ve tarhanasıyla özel bir buğday çeşididir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.