Çanakkale’de susam eski günlerine dönecek
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Çanakkale Merkez, Bayramiç ve Eceabat Ziraat Odaları işbirliğinde ” Susam Tarımı, Tescilli Milli Susam Çeşitlerinin Tanıtılması ve Susamda Makinalı Hasat” konulu toplantı Çanakkale Merkez, Eceabat Kumköy ve Bayramiç de düzenlenen toplantılarla üreticilere anlatıldı.
Toplantılara, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Sadık GÖĞÜSGEREN, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yağlı Tohumlar Şube Şefi, Ayşegül ALTINOK MEMİŞ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim BÜYÜKGAGA, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Başak EGESEL, İlçe Müdürleri, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail KAYA, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail PEHLİVAN, Eceabat Ziraat Odası Başkanı Özay KUZU, YAPEL Tarım Makinaları Genel Müdürü Mustafa ŞAHİN, Teknik Personel ve çok sayıda üretici katıldı.
Toplantıların açılış konuşmasını Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ yaptı. KARADAĞ konuşmasında: “Susam Ülkemiz için çok stratejik bir ürün. Simitten, poğaçaya, ramazan pidesine, tahin ve tahin helvasına; ilaç sanayinden, kozmetikte besleyici kremlere kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Dünyada en fazla susam üreten ülkeler Tanzanya, Hindistan, Çin, Sudan ve Nijerya olduğunu görmekteyiz. Dünya da 6 milyon tona yakın susam üretilmektedir. 2019 yılında ülkemizde 249 bin dekar alandan 17 bin ton susam üretildiğini görmekteyiz. Buda ihtiyacımızın sadece yüzde onuna denk gelmektedir. Geri kalan kısmı yurt dışından ithal edilerek karşılanmakta. İşte bundan dolayı benim için çok stratejik bir ürün. İlimizde de susam ekimi 15 yıl önce 20 bin dekar iken bugün 6 bin dekara kadar düştüğünü gördük. Bunun sebebini araştırdık ve sorunun hasat işçiliği olduğunu gördük. Bundan dolayı bugün burada Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ziraat Odalarımız İşbirliği ile Susam Tarımı, Tescilli Milli Susam Çeşitlerinin Tanıtılması ve Susamda Makinalı Hasadın anlatılacağı eğitim toplantılarımızı düzenledik. Bu toplantıları üç farklı noktada yapacağız.” Dedi.
Ardından, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yağlı Tohumlar Şube Şefi, Ayşegül ALTINOK MEMİŞ tarafından susam tarımı ve Tescilli Milli Susam Çeşitleri üreticilere ayrıntılı olarak anlatıldı. YAPEL Tarım Makinaları Genel Müdürü Mustafa ŞAHİN tarafından katılımcılara susamda makinalı hasat konusunda bilgi verildi.
Toplantılar üreticilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.