8 Eylül 2026, 16:50:10
Dolar 48,4600
Euro 56,3124
Altın 6.855,08
BİST 14.086,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 34°C
Açık
Çanakkale
34°C
Açık
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 29°C
Per 30°C

Köy meydanları kampüse dönüşüyor! ÇOMÜ’den Türkiye’de bir ilk

ÇOMÜ, Kampüs-Köy Akademisi ile üniversiteyi köylere taşıyor. Muhtarlarla başlayan süreç, 19-20 Eylül’de Çıplak Köyü’nde sahaya iniyor.

Köy meydanları kampüse dönüşüyor! ÇOMÜ’den Türkiye’de bir ilk
8 Eylül 2026 13:56
50
A+
A-

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Kampüs-Köy Akademisi ile üniversite-kırsal ilişkisini yeniden şekillendirmeye hazırlanıyor. Muhtarlarla yapılan çalıştayların ardından model, 19-20 Eylül’de sahaya taşınacak.

ÜNİVERSİTE KAMPÜSTEN ÇIKIP KÖYLERE İNİYOR

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde kırsala yönelik dikkat çeken yeni bir dönem başlıyor. Rektör Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu’nun öncülüğünde hazırlanan Kampüs-Köy Akademisi, üniversitenin akademik bilgi ve uzmanlığını kampüs sınırlarının dışına çıkararak doğrudan köylerle buluşturmayı hedefliyor.

Modelin en dikkat çekici yönlerinden biri ise sorunların üniversiteye ulaşmasını beklemek yerine, üniversitenin doğrudan sahaya çıkması.

ÇOMÜ, proje kapsamında ilçelerde köy muhtarlarıyla bir araya gelerek çalıştaylar düzenledi. Bu toplantılarda kırsalın ihtiyaçları, talepleri ve sorunları doğrudan muhtarlardan dinlendi ve kayıt altına alındı.

Tarım ve hayvancılıktan su sorununa, altyapıdan sağlığa, üretimden sosyal ihtiyaçlara kadar çok sayıda başlık aynı masada ele alındı.

REKTÖR ERENOĞLU MAKAMDA BEKLEMEDİ

Kampüs-Köy Akademisi’nin hazırlık sürecinde Rektör Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu, rektör yardımcıları, akademisyenler ve proje ekibiyle birlikte ilçelerde gerçekleştirilen buluşmalara katıldı.

Çalıştayların amacı yalnızca köylerin sorunlarını dinlemek olmadı. Hangi konuda üniversitenin akademik bilgi ve insan kaynağıyla katkı sağlayabileceği, hangi konuların ise farklı kamu kurumlarının görev alanına girdiği belirlenmeye çalışıldı.

Bu yaklaşım, projeyi klasik bir “üniversite köye eğitim götürüyor” çalışmasının ötesine taşıyor.

Bir köyde tarımsal üretim öne çıkarken başka bir bölgede sağlık, hayvancılık, afet bilinci veya sosyal ihtiyaçlar öncelik kazanabilecek.

Böylece her köye aynı programın uygulanması yerine, önce ihtiyaç tespit edilecek, ardından akademik destek bu ihtiyaca göre şekillendirilecek.

MUHTARLARLA ÇALIŞTAYLARDA KIRSALIN GÜNDEMİ BELİRLENDİ

İlçelerde gerçekleştirilen çalıştaylarda muhtarların aktardığı sorun ve talepler kayıt altına alındı.

Köy yolları, içme ve kullanma suyu, altyapı, ulaşım, sağlık hizmetlerine erişim, yaşlı ve dezavantajlı vatandaşların ihtiyaçları gibi üniversitenin doğrudan görev alanı dışında kalan konular da toplantıların gündemine geldi.

Burada oluşturulmak istenen sistem dikkat çekiyor.

ÇOMÜ, bütün sorunları tek başına çözme iddiası taşımıyor. Ancak üniversitenin doğrudan çözüm üretebileceği konuların akademik birimlere aktarılması, diğer meselelerin ise ilgili kamu kurumlarına ulaştırılması amaçlanıyor.

Böylece muhtarların ve vatandaşların taleplerinin yalnızca dinlenmesi değil, doğru kurumla buluşturulması hedefleniyor.

HER KÖYE AYNI REÇETE UYGULANMAYACAK

Kampüs-Köy Akademisi’nin temel yaklaşımı, kırsalın ihtiyaçlarını yerinde belirlemek üzerine kuruluyor.

Tarımın yoğun olduğu bölgelerde toprak, sulama, verimlilik, bitki sağlığı ve modern üretim teknikleri gündeme gelebilecek. Hayvancılığın öne çıktığı köylerde ise hayvan sağlığı, hastalıklarla mücadele, sürü yönetimi ve üretim verimliliği konusunda akademik destek sağlanması planlanıyor.

Sağlık alanında ise ağız ve diş sağlığı, ilk yardım, genel sağlık farkındalığı ve uygun koşullarda sağlık taramalarının vatandaşlarla buluşturulması hedefleniyor.

Yangın ve deprem riski bulunan bölgelerde afet bilinci, ilk müdahale, temel ilk yardım ve kriz anında doğru davranış biçimleri konusunda çalışmalar yapılabilecek.

Sanal gerçeklik ve simülasyon teknolojilerinden yararlanılarak bazı eğitimlerin daha uygulamalı hale getirilmesi de planlanıyor.

KADINLAR, GENÇLER VE ÜRETİCİLER DE MODELİN MERKEZİNDE

Kampüs-Köy Akademisi yalnızca mevcut sorunlara çözüm arayan bir proje olarak tasarlanmıyor.

Modelin uzun vadeli hedefleri arasında kırsal kalkınma, üretim, istihdam ve yerinde yaşam imkanlarının güçlendirilmesi de bulunuyor.

Kadın üreticiler, gençler, çiftçiler, yerel girişimciler ve kooperatiflerin desteklenmesi; girişimcilik, üretim becerileri, kooperatifleşme ve katma değerli üretim konularında akademik katkı sağlanması hedefleniyor.

Bu çalışmalarla köyden kente göçün azaltılması ve gençlerin kırsalda yaşamaya devam edebileceği ekonomik ve sosyal imkanların güçlendirilmesine katkı sunulması amaçlanıyor.

KÖYLERİN HAFIZASI DA KAYIT ALTINA ALINACAK

Projenin dikkat çeken bir başka ayağını ise kültür oluşturuyor.

Köylerin yalnızca bugünkü sorunlarının değil, geçmişten bugüne taşıdığı kültürel mirasın da korunması hedefleniyor.

Sözlü tarih çalışmaları, yöresel yemekler, geleneksel üretim kültürü, unutulmaya yüz tutmuş tarifler ve yerel değerlerin kayıt altına alınması planlanıyor.

Gezici müze tırı gibi uygulamalarla tarih ve kültürün köy meydanlarına taşınması, çocukların ve gençlerin kültürel mirasla buluşturulması hedefleniyor.

Gündüz eğitim ve uygulamalarla başlayan programların gece sineması gibi sosyal etkinliklerle sürdürülmesi de planlanan çalışmalar arasında bulunuyor.

İLK BÜYÜK SAHA BULUŞMASI ÇIPLAK KÖYÜ’NDE

İlçelerdeki çalıştayların ardından Kampüs-Köy Akademisi artık doğrudan uygulama aşamasına geçiyor.

Projenin ilk kapsamlı saha buluşması 19-20 Eylül 2026 tarihlerinde Çanakkale Merkez’e bağlı Çıplak Köyü’ndeki Etno-Köy’de gerçekleştirilecek.

İki gün sürecek programda farklı bilim alanlarından akademisyenler, profesörler, uzman öğretim üyeleri, Tıp Fakültesi hekimleri ve alan uzmanlarının köy halkı ve üreticilerle buluşması planlanıyor.

Tarım, hayvancılık, sağlık, ağız ve diş sağlığı, ilk yardım, afet bilinci, yangın, kültür, gastronomi ve sosyal alanlarda çeşitli eğitim ve uygulamalar gerçekleştirilecek.

Vatandaşlardan saha sırasında gelecek yeni ihtiyaç ve taleplerin de kayıt altına alınması hedefleniyor.

DEVLETİN İMKANI, ÜNİVERSİTENİN BİLGİSİ KÖY MEYDANINDA BULUŞACAK

Çıplak Köyü’ndeki programın yalnızca bir üniversite etkinliği olarak kalmaması hedefleniyor.

Üniversitenin akademik birimlerinin yanı sıra Emniyet, Jandarma, AFAD, İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilgili diğer kamu kurumlarının da kendi görev alanları doğrultusunda sahada yer alması planlanıyor.

Böylece köy meydanının geçici bir etkinlik alanından daha fazlasına dönüşmesi amaçlanıyor.

Vatandaşın ihtiyacı, üniversitenin akademik bilgisi ve devletin ilgili kurumlarının imkanlarının aynı zeminde buluşması hedefleniyor.

ÇOMÜ’DEN TÜRKİYE’YE YENİ BİR MODEL İDDİASI

Kampüs-Köy Akademisi’nin çalışma alanı Çanakkale merkez dahil 12 ilçe, 11 belde ve yüzlerce köyü kapsayacak şekilde planlandı.

Modelin en önemli iddiası ise üniversitenin kırsala yalnızca eğitim götürmesi değil; muhtarları, vatandaşları, akademisyenleri ve kamu kurumlarını aynı çözüm zincirinde buluşturması.

Bu yönüyle ÇOMÜ, Kampüs-Köy Akademisi’ni Türkiye’de bu kapsamda devlet ile millet arasında doğrudan köprü kuran ilk üniversite modeli olarak konumlandırıyor.

Modelin temelinde ise tek bir anlayış bulunuyor:

Üniversite kampüsle sınırlı kalmayacak, ihtiyaç neredeyse bilgi ve uzmanlık oraya gidecek.

Çalıştaylarda kırsalın sorunları tespit edildi. Talepler kayıt altına alındı. Üniversitenin katkı sağlayabileceği alanlar belirlendi. Diğer kamu kurumlarının sorumluluğundaki konular için ise çözümün doğru adresine ulaşacak iletişim yapısı oluşturuldu.

Şimdi sıra sahada.

19-20 Eylül’de Çıplak Köyü’nde gerçekleştirilecek ilk büyük buluşmayla birlikte Kampüs-Köy Akademisi’nin hazırlık sürecinden uygulama dönemine geçmesi bekleniyor.

Çanakkale’den başlayan bu modelin, üniversitelerin kırsalla kurduğu ilişkiye yeni bir bakış açısı getirip getirmeyeceğini ise önümüzdeki dönemde sahadaki sonuçlar gösterecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.