G-K56EEPN7QD
Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çanakkale 10°C
Açık
Çanakkale
10°C
Açık
Paz 12°C
Pts 13°C
Sal 15°C
Çar 16°C

Prof. Dr. Oğuz Ergin: “Yapay Zeka Gerçek”

Prof. Dr. Oğuz Ergin: “Yapay Zeka Gerçek”
19 Nisan 2023 12:06
A+
A-

Çanakkale Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Yapay Zekanın Dünü ve Bugünü” adlı etkinlik, yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. 
Çanakkale’de, “Yapay Zekanın Dünü ve Bugünü” konuşuldu. Yapay zeka alanında araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Oğuz Ergin’in konuşmacı olarak yer aldığı etkinlik, 17 Nisan 2023 günü saat 17.00’da Çanakkale Belediyesi Nikah Salonu’nda yapıldı. Sunumunun başında yapay zekanın tanıtımını yapan Ergin, ardından günümüzde yapay zekanın kullanım alanlarını anlattı. Tesla, Facebook gibi önemli firmaların bu teknolojiyi uzun süredir kullandığını söyleyen Ergin, akıllı ev aletleri kullanımının yanı sıra, dünya sanayisinde robot kullanımının da arttığını dile getirdi. Gelecekte otomotiv, elektronik, büyük veri-reklam, askeri teknolojiler ve siber güvenlik, finans, sağlık ve eğitim alanlarında yapay zeka kullanımının artacağını söyleyen Ergin, “Sinir ağları yeni bir fikir değil, 1944’te Warren McCullough ve Walter Pitts önermişti. Benzer şekilde bir çok öğrenme yöntemi zaten uzun yıllardır biliniyor ve üzerinde çalışılıyordu. Sinir ağları gibi öğrenme modelleri yüksek miktarlarda hesaplama gerektirir. Güncel modellerden GPT-3’ü 1 tane NVIDIA Tesla V100 ile eğitmek 300 yıldan fazla sürecektir. Yapay öğrenmenin uygulanabilirliği, grafik işlemcilerdeki başarım artışlarıyla orantılıdır. Daha fazla grafik işlemcinin aynı iş üzerinde çalışabildiği altyapılar, daha verimli yapay öğrenme algoritmaları ile olacaktır. Peki neden diğer hızlandırıcı donanımlar mevcut? Enerji ve zamandan tasarruf etmek adına akademisyenler ve şirketler tarafından bir çok hızlandırıcı donanım tasarlanıyor. Bu donanımlar özelleşmiş mimarileri nedeniyle işlemci ve grafik işlemciye kıyasla çok daha güçlü ve verimliler” dedi. 
Sunum sonrasında Prof. Dr. Oğuz Ergin’e katılımı için teşekkür edilerek çiçek takdim edildi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.