ÇTSO 2022 yılı son olağan meclis toplantısı yapıldı
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2022 yılı son olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı.
Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “ODA OLARAK, ÇANAKKALE’NİN KALKINMASI VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISINI ARTTIRMAK İÇİN, HEP BİRLİKTE BUGÜNE KADAR ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK VE BUGÜNDEN İTİBAREN DE YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ.”
Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “KOMİTE ÜYELERİMİZİN DE MECLİS TOPLANTISINA KATILMALARI YÖNÜNDE KARAR ALDIK. BÖYLE DOLU BİR SALONA HİTAP ETMEK GERÇEKTEN DAHA KEYİF VERİCİ. BİZ 8852 KİŞİLİK BİR AİLEYİZ. BİZLER DE HEPİMİZ, BU AİLENİN SEÇTİĞİ TEMSİLCİLERİYİZ. BUGÜN İKİ KOMİTE İLE TOPLANTIYA GİRDİM. DÜN DE İKİ KOMİTEYLE TOPLANTIYA GİRMİŞTİM. HEP ŞUNU İFADE EDİYORUM; BİZLER HEPİMİZ KILCAL DAMARLARIZ. SİZLER ÜYELERDEN ALDIKLARINIZI KOMİTELERİNİZE, KOMİTELER MECLİS’E, MECLİS YÖNETİME VE HAREKETE GEÇMEK DURUMUNDAYIZ”
Aralık olağan Meclis toplantısı açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Kıymetli Meclis üyeleri, Değerli Basın Mensupları, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 2022 yılı Aralık ayı toplantısında tekrar hep birlikte bir araya gelmiş bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Geçtiğimiz ay yapılan, yeni çalışma dönemimizin ilk toplantısına katılamadım. Zira ayni tarihlerde, Sayın Ticaret Bakanımızın Londra seyahati dolayısıyla, DEİK Türkiye – Birleşik Krallık İş Konseyi Başkanlığı görevim sebebi ile, benden iki ülkenin lider şirketlerinin temsilcilerinin bir araya geleceği bir toplantı organize etmem istendi. Dolayısı ile Londra’da olmam sebebiyle gecen ayki meclis toplantımıza katılamadım.
Bu sebeple, biraz geç de olsa, Değerli Meclisimizin başkanlığına tekrar seçilme onurunu verdiğiniz için sizlere tekrar teşekkür etmek istiyorum. Teveccühünüzle üçüncü kez geldiğim bu görevi layıkıyla yapmaya çalışacağım. Oda olarak, Çanakkale’nin kalkınması ve ülke ekonomisine katkısını arttırmak için, hep birlikte bugüne kadar elimizden geleni yaptık ve bugünden itibaren de yapmaya devam edeceğiz. Bir kez daha geçmiş dönemde görev yapan arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, yeni yönetime de başarılar diliyorum. Yeni dönemimiz hayırlı olsun.
Değerli üyeler, bir yılı daha geride bırakırken, yeni yılda Çanakkale’nin güçlü sanayi ve ticaret alt yapısının güçlenerek; şehrimizin ve ülkemizin refahının da artarak devam etmesini ümit ediyor, 2023 yılının bütün Çanakkale’mize, ülkemize ve insanlığa hayırlı olmasını diliyorum.
Geride bıraktığımız yıl birçok zorlukla yüzleştiğimiz ancak umut verici gelişmeleri de yaşadığımız bir yıl oldu. Ülkemizde ve dünyada çeşitli ekonomik ve siyasi gelişmelerle dolu, yoğun bir yıl yaşadık. Bir yandan Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı belirsiz bir geleceğe doğru devam ederken terör ve diğer gündemler ülkemizi meşgul ediyor. Geçen ay İstiklal Caddesi’nde yaşanan patlama gibi saldırıların tekrar yaşanmaması duasıyla, vefat edenlere Allahtan rahmet, yaralananlara da acil şifalar diliyorum.
Değerli üyeler, Cumhuriyetimizin 100. yılına giriyoruz. Bu yılı hem farklı etkinlikler ile kutlayacak hem de Cumhuriyetimizin ilk asrından çıkartacağımız dersler ile, ikinci asrının ülkemize yaraşır bir biçimde geçmesi için hep beraber çalışacağız. Bu vesileyle önümüzdeki yıl 100. yılını kutlayacağımız bu şanlı zafer için başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu vatan için kanlarını dökenleri büyük bir saygıyla anıyorum, ruhları şad olsun.
Saygıdeğer üyeler, Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeleri takip etmeyi sürdürüyoruz. Son açıklanan büyüme rakamlarıyla başlamak istiyorum. Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 büyüme gösterdi. Dış ticaret verileri ise; 2022 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 1,9 oranında artışla 21 milyar 854 milyon dolar, ithalat ise yüzde 14 oranında 30 milyar 655 milyon dolar oldu. 2022 yılı Ocak-Kasım döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 13,9 oranında artışla 231 milyar 248 milyon dolar, ithalat yüzde 36,6 oranında artışla 331 milyar 98 milyon dolar olarak gerçekleşti.
“YILIN GERİ KALANIYLA KARŞILAŞTIRILDIĞINDA İHRACAT ARTIŞ HIZIMIZDA DİKKAT ÇEKEN BİR YAVAŞLAMA GÖRÜYORUZ. BU ARTIŞI TEKRAR HIZLANDIRMAK İÇİN ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ.”
Enflasyon tarafında ise Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Kasım’da aylık bazda yüzde 2,88 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 84,39 olarak kaydedildi. İş dünyası olarak enflasyonun önüne geçmek için atılacak adımların destekçisi olmaya devam edeceğiz.
Son olarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bugünlerde açıklayacağı asgari ücret tutarının hem çalışanlarımızın refahını arttırmasını hem de şirketlerimizin devamlılığını sağlayacak seviyede olmasını ümit ediyorum.
Kıymetli üyeler, tüm ülke gibi maalesef Çanakkale’miz de kurak bir sonbahar geçirdi. Bu bağlamda şehrimizin barajlarındaki su seviyeleri düşük seyrediyor. Suyun hayati bir önem taşıdığını ve su tüketiminde dikkatin ve karşı önlemlerin önemini tekrar hatırlatmak istiyorum. Umarım kış yağışları bu barajlarımızı doldurur ve susuzlukla karşı karşıya kalmayız. Bununla beraber ilimizde altyapıya dair güzel bir gelişme de var. İlimizin Ayvacık ilçesinde çalışmaları devam eden doğalgaz dağıtımı projesinde sona yaklaşılıyor. Bu ayın sonunda doğalgazın binalara verilmeye başlanacağı haberini duydum, şimdiden hayırlı olsun.
Değerli üyeler,Kaz Dağları’nda sayısı 1500’e yaklaşan sporcu Kar Spor İda Ultra yarışında tarihin ve doğanın içinde eşsiz bir koşu deneyimi yaşadı. Bu tür etkinliklerin kentimiz için önemli aktiviteler olduğunu belirterek, gönülden devamını diliyorum.
Ayrıca şehrimizin bilim insanlarından güzel bir haber vermek istiyorum. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden 9 bilim insanı, Stanford Üniversitesince yapılan araştırma sonucunda “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde yer aldı. Bilim insanlarımızı başarılarından dolayı biz de kutlayarak, şehrimize katkılarından dolayı teşekkürler ediyoruz.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası yeni dönemde şehrimiz ve ülkemiz için canla başla çalışmaya devam ediyor. Tekrar yaklaşan yeni yılın ve başlamış bulunan yeni meclis dönemimizin, ülkemize, şehrimize ve tüm dünyaya hayırlı olmasını dileyerek sözlerime burada son veriyor ve gündeme geçiyorum.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi odası Yönetim Kurulu adına Ekim ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Meclis Başkanım, Meclisimizin, Komitelerimizin, Kadın Girişimciler Kurulumuzun Değerli Üyeleri, Kıymetli basın mensupları, 2022 yılının son toplantısında sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına sevgi ve saygı ile selamlıyorum.
Değerli üyeler, konuşmama başlarken öncelikle kısaca faaliyetlerimizden bahsetmek istiyorum. 7 no’lu, 8 No’lu, 12 No’lu Ve 21 No’lu Meslek Grubu üyelerimiz sektörleriyle ilgili sorunları değerlendirmek üzere bir araya geldiler. Bu konuda belli bir şey başlattık, bizim üst katta yemekhanemiz var. Burada sabah kahvaltısı veya öğle yemeği şeklinde bir araya gelebiliyoruz. Sayısı da önemli değil, ihtiyaç olduğu sürece sorunları ve çözümleri paylaşmak adına bu toplantılara devam etme arzusu içerisindeyiz.
Bu ay İzmir’de düzenlenen 16.İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresine Odamızı temsilen Yönetim Kurulu Üyelerimizden Ahmet Çelik, Akın Yalman ve Meclis Başkan Yardımcımız Armağan Aydeğer katılım sağladılar.
Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Çelik, TÜRSAB Genel Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın baş danışmanı oldu. Kendisini huzurlarınızda bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Ahmet Bey biliyorsunuz geçen dönem de Balıkesir ve Çanakkale TÜRSAB Bölge Başkanıydı. Bu mevkinin Ahmet Bey’in şahsında Odamıza güç katacağına inanıyorum. Hayırlı uğurlu olsun Ahmet Bey.
Değerli Meclis ve Komite Üyelerimiz; bu dönem Komite Üyelerimizin de toplantıya katılmaları yönünde karar aldık. Böyle dolu bir salona hitap etmek gerçekten daha keyif verici. Biz 8852 kişilik bir aileyiz. Bizler de hepimiz, bu ailenin seçtiği temsilcileriyiz. Bugün iki komite ile toplantıya girdim. Dün de iki komiteyle toplantıya girmiştim. Hep şunu ifade ediyorum; bizler hepimiz kılcal damarlarız. Sizler üyelerden aldıklarınızı komitelerinize, komiteler Meclis’e, Meclis Yönetime ve harekete geçmek durumundayız. Onun için bugün 54 Meclis Üyemizden 48 Meclis üyemiz, 75 Komite Üyemizden 9 Komite Üyemiz ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ile İcra Komitesi üyeleri aramızda. Ne kadar kalabalık olursak, ne kadar bir şeyleri paylaşırsak o kadar güçlüyüz. Tabi 2 ay önce seçimlerimizi gerçekleştirdik. Artık seçimlerimiz geride kaldı. Seçimle ilgili ne konuşmaya, ne de tartışmaya gerek yok. Biraz önce de söylediğim gibi biz bir aileyiz. Seçim sonrası ziyaretler de çoğalıyor tabi, biz Sayın Valimize, bürokratlarımıza gittik. Başta Sayın Valimiz İlhami Aktaş Bey Yönetim Kurulumuzu ziyaret ettiler. Baro’dan Defterdarlığımıza kadar birçok kamu kurumu, siyasi parti yöneticileri, STK’lar ve banka görevlileri ziyaretimize geldiler. Bugün üç büyük özel Banka Şube Yöneticileri ziyaretimize geldi. Her birinden sizler için pozitif ayrımcılık, Çanakkale için pozitif ayrımcılık yapmasını istedim. Kamu – özel her banka üretene, iş yapana bu dönemde destek vermek zorunda olduğunu kendilerine ifade ettim. Tabi belli bir üslupla ediyoruz bunu. Üretmeden tüketmenin sonucunu yaşıyoruz. Bunu kısmen dile getirsek de her birimiz bunu günlük hayatta yaşıyoruz.
“ÜYELERİMİZİN ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİ TESİS ETMELERİ VEYA İŞBİRLİKLERİ ARTIRMALARI AMACIYLA YURT DIŞI İŞ GEZİLERİ DÜZENLEYECEĞİZ”
Dış ticareti geliştirmek adına biliyorsunuz bir birimimiz var. Eski rakamlara göre 31 olan ihracatçı sayımızı 99’a çıkarmıştık. İnşallah bunu, bu dönemde yine katlayarak artırmak istiyoruz. Bu bağlamda üyelerimizin yurtdışı ile tanışması, yurtdışına çıkması, üretimlerini veya yapabileceklerini tartması adına her komiteden fuar programı veya faydalı yurtdışı gezi programı yapmasını istiyorum. Bu bağlamda KOSGEB Müdürümüz ile de görüştük. 2023 Mart ayında Almanya Hamburg’da gerçekleştirilecek olan Yiyecek, İçecek ve Mutfak Teknolojileri Fuarı, 2023 Nisan’da Almanya Münih’te gerçekleştirilecek olan İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Fuarı ile 2023 Mayıs’ta Almanya Hannover’da gerçekleştirilecek olan Ahşap Endüstrisi Makine ve Ekipman Fuarı için nacekodu uygun üyelerimize KOSGEB destek sunabiliyor. Nacekodu uygun olduğu zaman diğer fuarlara da destek sunabiliyor.
Kriterlere uyan üyelerimize 45.000 TL’yi geçmeyecek şekilde masraflarınızın % 60’ına destek veriyor. Bu konuda lütfen komite yetkilisi arkadaşımızla paylaşın. Mümkün olduğu kadar artık globalleşen dünyada ihracatın önemini benim anlatmama gerek yok. İhracat yapmak için yurtdışını bilmek gerekiyor. Bu tür etkinliklerde biz destek vermeye, sekretaryamız destek vermeye hazırız bunu ifade etmek istiyorum.
Biz de; 02 Aralık tarihinde TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nu Yönetim Kurulumuz ve Meclis Başkanlık Divanımız olarak ziyaret ettik. Her birinize ayrı ayrı selamlarını iletti. Nereye gitsek Çanakkale’nin farklı bir yeri var, gerçekten bunu hissediyoruz. TOBB’da da gerçekten Çanakkale’mizin farklı bir yeri var.
Yine bu ay içerisinde Borsa Başkanımız Abdullah Deniz Bey, Sayman Üyemiz Turgay Kılıç Bey ve Eceabat’tan Meclis Üyemiz Ali Karaman Bey ile beraber Alan Başkanımız İsmail Kaşdemir Bey’i ziyaret ettik. Aynı gün oradaki üyelerimize de uğradık. Biz seçim zamanı değil, seçim bittikten sonra çalışmamız gerekiyor. Üyelerimize bu dönemlerde destek olmamız gerekiyor. İnanın bizi gördükleri zaman, sohbet ettiğimiz zaman onlar da rahatlıyor. Sorunlarını çözmeye çalışıyoruz.
Basında birçok şeyi paylaşıyoruz ama inanın basında paylaşmadığımız Odamız sekreteryası, Yönetim Kurulu’nun o kadar çok gündemi var ki, bunları zaten paylaşmak da doğru değil. Yani sosyal medya ve basından gördüğünüz haberler inanın %10’u geçmez. Onun dışında hergün üyemizin veya bir sektörün sorunu ile ilgili siyasilerimizle, Valimizle görüşüyoruz. Az önce Yönetim Kurulu toplantımızda, çarşıda bir üyemizin bir sorunu ile ilgili Sayın Valimizi aradım. Eksik olmasın her telefonumuza cevap verip, her sorunumuza çözüm arayan bir Valimiz var. Onun için biraz önce söylediğim gibi aşağıdan yukarıya sorunlar doğru bir şekilde ifade edilirse biz de burada yetkililere aktarıp, çözmek konusunda emrinize amadeyiz demek istiyorum. Bunu da elimizden geldiğince yapıyoruz ve yaptığımıza da inanıyorum.
Sayın Üyeler; Temel bazı ekonomik göstergelere de değinmek istiyordum ama Osman Başkanım eksik olmasın hepsine değindi. Yalnız tek bir şeyin altını çizmek istiyorum; Bir önceki yılın aynı ayına göre enerji fiyatlarındaki artış şu anda % 337,34 oranında arkadaşlar. Daha Ocak ayındaki artış belli değil. Bu bağlamda ihracat yapmak, ön görmek zor. Biraz önce Yönetim Kurulumuzda arkadaşlarla konuşuyoruz. Geçen sene 18.000 TL gelen elektrik faturamız 105.000 TL geliyor. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın hesabı bu kadar şaştıysa her birimizin Allah yardımcısı olsun arkadaşlar. Yani gerçekten Türk iş insanları olarak çok dirençli bir toplumuz.
“İŞ DÜNYAMIZ ENFLASYON YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR VE ÖNÜNÜ GÖREMİYOR”
Bir de enflasyon var tabi. Bunu biz 1 senedir dile getiriyoruz. Rifat Başkanım da geçen ay dile getirdi. Artık muhasebede enflasyon muhasebesine geçilmesi elzem. Birçoğumuz kazanmadığımız paranın vergisini ödüyoruz. Özellikle ihracatçı söz veriyor. Ben bu malı sana satacağım diye sipariş alıyor. Ondan sonraki ay enflasyondan kendini korumak için stoka girmek gerekiyor. Stok yapması için bir ödeme yapması gerekiyor.
2 yıl önce ben kendi üretimimdeki hammadde mi iki yıl önce 1,00 TL’ye alıyordum şimdi 6,00 TL’ye alıyorum. Ben iki yıl önce 1,00 TL’ye ihtiyacım varken şu anda 6,00 TL ihtiyacım var. Bunun için bankaya gidiyoruz. Faizin azlığı çokluğu önemli değil var mı, yok mu? Çoğu zaman konuşuluyor. Birçoğumuzun bunu yaşadığını da biliyorum. Arkadaşlar, makul ve mantıklı istekler için her bankayla aranıza girmeye hazırım. Bana ulaşın ama makul ve mantıklı olacak. Ben banka yöneticisi arkadaşlarıma şunu söylüyorum; adam araba alacaksa verme, adam iş yapacaksa bu dönemde hepimiz birbirimize destek olmamız lazım, vermen lazım. Mümkün olduğu kadar üretmemiz lazım tüketmemiz değil diye düşünüyorum.
Yine gündemimizde olan, Osman Başkanımın da değindiği Asgari ücret. Her işveren çalışanının karnı doysun, sadece karnı doymasın mutlu olsun, çoluğu çocuğunun küçük de olsa istediği birşeyi alabilsin, ısınsın, insani şartlarda, iyi şartlarda yaşasın ister. Yine tekrarlamak istiyorum, asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın asgari ücretin üzerinden vergi yükünü kaldırmadığınız, azaltmadığınız sürece sadece cüzdanının cirosu artar. 12.000 TL yapalım asgari ücreti, yarın Ali Karaman ağabeyim ekmek 8,00 TL olsun diyecek. Bir şey değişmeyecek ama asgari ücretin üzerinden alınan vergi yükü hafifletilirse bordrolu, sabit gelirli vatandaşımız refaha erer diye düşünüyorum.
“ODAMIZIN 2023 YILI BÜTÇE HEDEFİ 18 MİLYON TÜRK LİRASI”
Bugün Odamızın 2023 Bütçesini de % 125 gibi bir artışla onayınıza sunacağız. Öngörülmeyen maliyet artışlarından, enflasyondan kâr amacı gütmeyen Odamız bile etkilendiğine göre iş dünyasının Allah yardımcısı olsun. Şimdi bir sabit aidat var, bir de gelire göre bir aidat var arkadaşlar. Üyelerimizden dün Muhasebeciler Odası yeni seçilen Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetimi geldi. Onlara da ifade ettim. Üyeler onlara ne bu diye sorarsa bizim aidatlarımızda katsayı olarak asgari ücret kabul ediliyor. Çünkü o asgari ücret bir katsayı var onun altına düşemiyoruz. Siz de bunu soran arkadaşlara bu şekilde söyleyebilirsiniz.
Bir önceki toplantımızdan bugüne Odamıza 79 yeni üyemiz dahil olurken 18 üyemiz de çeşitli sebeplerden kaydını kapattı. Bugün itibarıyle Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 8852 üyeli büyük bir aile arkadaşlar. Birkaç gün sonra geride bırakacağımız bu yıl, hepimiz için, tüm Dünya için zor bir yıl oldu. Bu zorluklar, her zamankinden daha fazla çalışmaya, her zamankinden daha fazla üretmeye ve birlik beraberlik içinde olmaya ihtiyacımız olduğunu da bizlere gösterdi.
“ÜRETMEYE MECBURUZ”
Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Üretmeye mecburuz.” Hatta bunu unutmayalım diye OSB giriş tarafına yazdık. Üretmeyen toplumların sonunda neye maruz kalacağı konusunda Atatürk bir asker, bir lider, bir Devlet Kurucusu, aynı zamanda da çok öngörülü bir iş insanı diyebilirim. Çünkü bu söylediklerini yaklaşık 100 yıl önce söylemiş. Bunları da bizim uygulamamız gerekiyor arkadaşlar. Üretmemiz lazım. Ne üreteceksek üretelim. Tüketimden kaçarak üretime dönmemiz lazım.
Değerli arkadaşlar, Üyelerimizden aldığımız gücümüzle biz her zaman olduğu gibi yine inancımız ve kararlılığımız ile Çanakkale ve Ülkemiz için çalışmaya devam edeceğiz.
Sözlerime son verirken, geçen ayki Meclis toplantımızın ertesi günü vefat haberini aldığımız ve bizleri derinden üzen Voleybol Takımımızın oyuncusu Cihan Turan kardeşimi bir kez daha rahmetle anıyorum. Gerçekten pırıl pırıl, güleç yüzlü, tertemiz bir arkadaştı. Rabbim sevdiğini erken yanına alıyor. Trafik kazasında kaybettik, onu da anmak istedim. Hepimizin başı sağolsun.
2023 yılının sevdiklerimizin eksilmediği bir yıl olması temennisi ile önce sağlık, huzur ve tüm Ülkemize refah getirmesini diliyor, işlerinizde başarılarınız daim olsun diyorum. Saygılarımla.”
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Kasım ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2022 Kasım ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2023 Yılı Bütçesi ve Tarifesi ile ilgili raporu okunarak onayı yapıldı.
Yönetim Kurulu Sayman üye Turgay Kılıç tarafından 2023 Yılı Gelir ve Gider Bütçesi ile 2023 Yılı Kayıt Ücreti, Yıllık Aidat Tarifesi ve Hizmet Ücretleri Tarifesinin sunumunun ardından onaya sunuldu ve 2023 bütçesi oy birliği ile onaylandı.
Genel Sekreter Sema Sandal tarafından bütçe aktarımı ile ilgili yazı okundu ve oybirliği ile onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek konuların görüşülmesine geçildi.
Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik; “Seyahat acenteleri olarak, konaklama vergisinin 2023 başında devreye girmesi tur operatörleri ile oteller arasında fiyat anlaşmazlıklarına neden olabileceğini ve sektörümüzün üzerinde ek bir yük oluşturacağını düşünüyoruz. Hazırlanan tebliğe göre verginin konaklama fiyatı üzerinden yüzde 2 oranında alınması planlanıyor. Bu da seyahat acentesi ile otel arasında gizli kalması gereken fiyatın herkes tarafından öğrenilmesi anlamına geliyor. Diğer bir husus ise konaklama vergisinin fiyat üzerinden değil, sabit bir rakam üzerinden alınması, sabit fiyatlı konaklama vergisi belirlenirken de bölge, destinasyon ve konaklama gerçekleştirilecek tesisin nitelik ve sınıflandırmasının da dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.”
Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer; “Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer; “Konaklama sektör temsilcileri olarak, turizmin yeniden ayağa kalmaya başladığı 2023 beklentileri ile ciro matrahından alınacak %2 ek vergi yükü nedeniyle sektör olarak kaygı duyuyoruz. Konaklama sektörü özellikle yurtdışından turist getiren tur operatörleri ile antlaşmalarını tamamlamış durumda ve bu verginin tüketiciye nasıl yansıtılacağı büyük bir belirsizlik içeriyor. Bu nedenle en azından talebimiz bir sonraki sözleşme döneminde uygulama esaslarının net olarak belirtilebilmesi için bu uygulamanın 01 Ocak 2024 e ertelenmesidir. Aynı zamanda bu oranda ciro matrahı üzerinde %2 ciddi yük olup, bu oranın %1 e çekilmesi sektörün ve tüketicilerin olumsuz etkilenmesini azaltacaktır. Diğer bir konu bu verginin yurtiçi turist ve konaklayanlardan alınmaması, yurtdışından gelen turistlere yansıtılması, verginin turist tarafından doğrudan otele ödemesi ve verginin tutarının bir oran değil otelin kategorisine göre sabit bir bedel olmasının daha adil ve sürdürülebilir bir uygulama olacağını düşünüyoruz. Çünkü esas amacın bu vergi ile tesisin bulunduğu bölgedeki alt ve üst yapı yatırımlarının desteklenmesi olması gerektiğini, kaynakların adil kullanımı açısından yurtiçinde ikamet eden Türk vatandaşlarımızın konaklamasında bu verginin uygulanmamasını öneriyoruz.”
Meclis Üyesi Sezer Güner; “Şehir içi personel taşımacılığı yapan firmalarımız D4S belgesi yüzünden büyük sorunlar yaşıyor. D4S standardının getirdiği şartları yerine getirmemizde herhangi bir sorun yok. Sorunu biz servis esnafı olarak belge alma sürecinde yaşıyoruz. Başvuru süreci ile belgesi alma süreci arsında geçen süre en az üç ay. Başvuru süreçlerinin uzunluğu yanında bu sürede yediğimiz cezalar bizleri çok daha zor durumlarda bırakıyor. Biz servis yapamaz isek fabrikalara ve iş yerlerine personeli kim getirip götürecek. En azından D4S belgesi başvuru yaptığımızda bize geçici bir belge verilse ve bizde trafik denetimlerinde süreç tamamlanıncaya kadar bu belgelerle rahat çalışma imkanı bulabiliriz.”
Meclis Üyesi Orçun Oktay; “Sigorta sektör temsilcileri olarak üyelerimizle daha sıcak temasta bulunmak üzere üye ziyaretleri yapmayı planlıyoruz. Bunu bir rutin haline getirerek sektörümüzün nabzını tutmayı hedefliyoruz. Aramıza yeni katılan üyelerimizi ziyaret ederek Komitemizin faaliyetleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.”